2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rembrandt-lázban ég Hollandia

2006. július 13. 12:00

Rembrandt születésének 400. évfordulója alkalmából valóságos lázban ég Hollandia és a félidejéhez érkezett Rembrandt Évben már eddig turisták seregei lepték el az országot.

Rembrandt Harmenszon van Rijn festményei sajátos színárnyalatára utalva szülővárosa `Leidenben látta meg Rembrandt a fényt` mottóval rendezte meg az ünnepségeket. Szülőháza már nem áll, de élethű kép maradt fenn apja malmáról. Július 14-től 16-ig az egész városban kézművesek, muzsikusok és színészek elevenítik fel Rembrandt korát. Leghíresebb festménye, az 1642-ben készült Éjjeli őrjárat alakjai korabeli öltözékben vonulnak végig a város utcáin. Emellett `megelevenedik` még további 12 festménye is.

Amszterdam, ahol Rembrandt 25 éves korában telepedett le, és ahol 1669. október 4-én elhunyt, zászlódíszbe öltözött az évforduló tiszteletére. A Rembrandt-házban láthatók rajzai, lakóházának berendezését sikerült tökéletesen rekonstruálni, mivel a mester nem volt képes kifizetni az épület vételárát és ezért máig fennmaradt pontos listát készített a tulajdonában lévő tárgyakról. Az amszterdami Theater Carré-ben az évfordulón Rembrandt életéről szóló musicalt mutatnak be, amely 2007 februárig lesz műsoron.

A város számos múzeumában nyílt Rembrandt-kiállítás
. Az amszterdami Zsidó Történeti Múzeumban november 10-től a "zsidó" Rembrandttal foglalkozik. Rembrandt kutatók szerint ugyanis "részben" zsidó lehetett, mivel a város zsidó negyedében lakott és sok héber szövegű bibliai motívumot festett. Máig nem világos, maga milyen vallást követett.

Végül a Rembrandt-láz nemcsak a művészetek kedvelőire gyakorolt hatást, hanem a holland gazdaságra is. Csak ebben az évben a szokásosnál majdnem fél millióval több turista látogat Amszterdamba, ami 90 millió euró többletbevételt jelent. A június 18-án bezárult Rembrandt-Caravaggio kiállítást például 400 ezer ember tekintette meg.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár