2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordáron kelt el egy Klimt portré

2006. június 23. 12:30

A New York Times jelentése szerint rekordáron, 135 millió dollárért (37 milliárd forint) kelt el egy árverésen Gustav Klimt (1862-1918) osztrák festőművész Adele Bloch Bauert ábrázoló portréja.

A lap hétfői számában jelentette, hogy a festményt a kozmetikumokat gyártó Ronald Lauder vásárolta meg a Manhattan negyedben lévő Új Galéria számára. Az Új Galéria kis múzeum, amely kizárólag német és osztrák műalkotásokat állít ki. Ez az összeg eddig a legnagyobb, amelyet festményért valaha is fizettek - mutatott rá a New York Times. Az eddigi rekord árat, 104,1 millió dollárt (mintegy 28,5 milliárd forintot) egy Picasso képért fizették a Sotheby's aukciósház egyik 2004-es árverésén.

Klimt most elárverezett festménye 1907-ben készült
és Adele Bloch-Bauert, egy bécsi zsidó cukorgyáros feleségét ábrázolja, s a festő munkásságának - valamint a bécsi szecessziónak - az egyik csúcsaként tartják számon. Az ismert képen a fekete hajú Adele Bloch Bauer arany háttér előtt ül, jellegzetes szecessziós mintázatú arany ruhában. 

A képet négy másikkal együtt
 - s köztük egy Adele Bloch Bauert ábrázoló további portrét - az osztrák állam egy idén januárban született döntés alapján szolgáltatta vissza Maria Altman 89 éves amerikai állampolgárnak, az öt jogos örökös képviselőjének. Adele Bloch Bauer a képekről végrendeletében úgy intézkedett, hogy azok férje halála után kerüljenek osztrák múzeumokba. Bloch Bauer azonban a nácik elől Svájcba menekült, a festményeket pedig eltulajdonították a nácik. Az iparos végrendeletében feleségétől eltérően a családjára hagyta a Klimt képeket.

Az alkotásokért az örökösök 1999-ben indítottak pert, amelyet döntőbíróság előtt folytattak s amely idén januárban zárult le. A képeket a bécsi Belvedere Galéria februárban adta át az örökösöknek, akik készek lettek volna 300 millió dollárért (82,3 milliárd forintért) eladni az öt festményt az osztrák államnak. Ausztria azonban nem tudta kigazdálkotódni az összeget.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár