2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nándorfehérvári diadal a Hadtörténeti Múzeumban

2006. június 16. 11:45

A tárlat részletei

A bevezető részben a tárlat rendezői Hunyadi és Kapisztrán párhuzamos életrajzán keresztül a XV. század elejének korképét igyekeztek megfesteni. Két előkelő, jó családból származó fiatalemberrel ismerkedhetünk meg, akik jó neveltetés után állami, illetve katonai pályán indultak el. Kapisztrán később elhagyva a világi közéleti tevékenységet ferences szerzetes lett. Hunyadi azonban európai hírű katona maradt egész életében.

Nándorfehérvár
mint Európa védőbástyája az első terem témája, ahol a kor két híres egyénisége is találkozott. Fegyverzetek, páncélok, zászlók, korabeli térképmetszetek és régészeti leletek elevenítik fel a nándorfehérvári ostromot, a két életpályát pedig személyes dokumentumok és tárgyak tükrében követhetjük. A kiállítók az ostrom történetének nevezetes mozzanataira fektettek hangsúlyt, részleteiben bemutatják a győzelmet és annak hírét, a pestisjárványt, valalmint a két hős halálát.

Belgrád története 1456-tól 1918-ig a második terem témája, amelyből a vár története és a két hős kultusza ismerhető meg. Kiemelkedő helyet foglalnak el az ereklyetartó szakrális tárgyak, a szentté avatásról szóló régi nyomatok, krónikák. A kultusz és hagyományőrzés relikviái között szerepel a Kapisztrán téri volt helyőrségi templom számos ábrázolása, a Damkó József által 1922-ben felállított Kapisztrán szobor, valamint Hunyadi János szobra.

A kiállítás központi helyén két pannonhalmi, Lotz Károly által festett Kapisztrán és Hunyadi ábrázolás látható. Figyelmet érdemelnek a kiállított zászlók: egy Hunyadi hadilobogó-rekonstrukció és egy magyar királyi hadilobogó másolat. Számos oklevelet mutatnak be, ezek valamennyien ferences levéltárból származnak. A festmények nagy része az esztergomi Keresztény Múzeumból, és ferences templomokból származik, de több képet kapott a múzeum magántulajdonból is. Számos emlékérmet és plakettet állítottak ki az alkotók a HM HIM numizmatikai gyűjteményéből, és különlegesség a HM tábori püspökség által erre az alkalomra veretett emlékplakett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár