2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Aki részt vett Hollywood alapításában: 30 éve hunyt el Cukor Adolf

2006. június 13. 14:00

Harminc éve, 1976. június 10-én halt meg Cukor Adolf (Adolph Zukor) magyar származású amerikai filmgyáros, producer.

Mátészalkától Los Angeles narancsfarmjáig

1873. január 7-én született
a Zemplén vármegyei Ricsén. Apja boltos családból, anyja németes műveltségű, újgazdag famíliából származott, a családnak egy bodrogközi faluban volt szatócsüzlete. Zukor négy elemit végzett el Mátészalkán (a zsidó kereskedő család megrökönyödésére németből megbukott), majd egy abaújszántói vegyeskereskedésbe került inasnak. A korán árvaságra jutott ifjú tizenöt évesen a kabátujjába bevarrt huszonöt dollárral és minden nyelvtudás nélkül érkezett Amerikába, hogy új életet kezdjen. Kezdetben mindenféle munkát elvállalt: New Yorkban és Chicagóban a szőrmeszakmában, prémkereskedők boltjában dolgozott, majd önálló szűcsműhelyt nyitott.

Húszévesen látott először filmet, amelyben nem csak a művészetet és a szórakozási formát, hanem az üzleti lehetőséget is felfedezte. Rabul ejtette a vállalkozás öröme és kockázata, így 1904-ben - önálló boltját fenntartva - betársult egy filléres bódéba, a filmszínház kezdetleges elődébe (Nickel Odeon), ahol néhány perces mozidarabokat vetítettek. Marcus Loew későbbi mozikirállyal szövetkezve hálózatot épített ki, mivel azonban a piacon a korai nagy társaságokból alakult tröszt diktált, Zukor csak "függetlenként" kezdhette meg harcát az érvényesülésért.

1912-ben az Erzsébet királynő című francia film amerikai jogainak megszerzésével kezdett először nagyobb lélegzetű vállalkozáshoz. Saját 25 ezer dollárját kockáztatva, üzlettársai ellenkezése dacára mutatta be a Sarah Bernhardt főszereplésével készített, akkoriban példátlanul hosszú (kétezer méteres) filmet. A húzás bejött, Zukor kizárólagos forgalmazóként hatalmas nyereségre tett szert, de a hasznot meg kellett osztania az előadásnak helyet biztosító színházi vállalkozóval. Zukor még abban az évben megalakította a Paramount Pictures elődjét, a Famous Players Pictures in Famous Plays Company-t (Híres színészek híres darabokban - a francia filmvállalattól átvett jelszava szállóigéjévé is vált). A vezető Broadway-színészek részvételével az éppen aktuális színpadi sikerekből, illetve klasszikus regényekből készített filmeket, az elsők között 1912-ben A Monte Cristo grófját, 1913-ban A zendai fogolyt.

Az alapítók 1916-ban. Balról jobbra: Jesse L. Lasky, Adolph Zukor, Samuel Goldwyn, Cecil B. DeMille, Al Kaufman

Ekkor a piac még mindig az üzemeltetők kezében volt
, de már nem sokáig. Zukor 1914-ben évi harminc film készítésére képes csoportot verbuvált, s a Broadwayn megnyílt 3500 személyes mozipalotája, a Standard. Kialakította a sztárrendszert, olyan ismert neveket szerződtetett, mint Gloria Swanson, Mary Pickford, Pola Negri, John Barrymore, Gary Cooper, akiknek ugyanakkor megtiltotta, hogy más vállalatnál is munkát vállaljanak. Los Angeles külvárosában, Hollywoodban kibérelte egy narancsfarm gazdasági épületét, ott rendezte be az első stúdiót. Ez 1916-ban egyesült Jesse L. Lasky játékfilmgyártó vállalatával, majd bekebelezte a forgalmazással foglalkozó Paramount Picturest, s Zukor elnökletével létrejött a Paramount Pictures Corporation. A cég Hollywood legjobb rendezőivel dolgozott, így elsősorban Cecil B. de Mille-lel, később a többi között Billy Wilderrel, illetve David Selznick producerrel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár