2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Aki részt vett Hollywood alapításában: 30 éve hunyt el Cukor Adolf

2006. június 13. 14:00

A filmgyártás pátriárkája

A vállalat fejlődésében az első világháború megtorpanást hozott
, s mire 1919-ben újra munkához fogott, a gyártási költségek és a gázsik emelkedése miatt kénytelen volt bankokhoz fordulni. Zukor egy bankház támogatásával elsőként bocsátott ki kötvényeket, s hamarosan ötszáz mozit tudott ellenőrzése alatt. A Paramount Európa felé is tekingetni kezdett, leányvállalatot hozott létre Párizsban, ahol hat nyelven (köztük magyarul: a Kacagó asszony, Az orvos titka) is gyártott filmeket.

A hangosfilm megjelenése megrendítette a Paramount helyzetét, az 1930-as 18 millió dolláros nyereség 1932-re 21 milliós deficitté változott. A vállalkozás hároméves kényszerszünet után Paramount Pictures Inc. néven indult újra, s bár az elnök Zukor maradt, a tényleges irányítás a Morgan-bankház kezébe került. Zukor tisztségét egészen halálig - mint nyugalmazott elnök - viselte.

1949-ben az új forgalmazási törvény hatályba lépésével a vállalat kénytelen volt szétválasztani a gyártásban és a kölcsönzésben, illetve az üzemeltetésben kifejtett tevékenységét. Ugyanerre az időszakra esett a televízió megjelenése is, amely szintén érzékenyen érintette a céget, amelynek filmgyártása a harmadára esett vissza. Hogy az új helyzetet a maguk javára fordítsák, előbb a tévés berendezések gyártásába kapcsolódtak be, majd a négy nagy tévés társaság egyikével, az ABC-vel szövetkeztek. 1966-ban a stúdió beolvadt a Gulf and Western Industries nevű konszernbe, ismert nevét azonban ezután is megtartotta, további sikereket aratva (Love Story, A keresztapa, a Travolta-filmek, a Star Trek-sorozat, majd Az elveszett frigyláda fosztogatói).

A Paramount a nagy stúdiók közül elsőként vált egyetemes vállalkozássá, amely a gyártástól a forgalmazásig és az üzemeltetésig ellenőrizni tudta a filmet. Zukor volt az üzletemberek közül az első, aki a filmet művészetnek tekintve tudatosan törekedett műalkotások készítésére, s aki Amerikában az egész estét betöltő filmeket bevezette. Az 1920-as évek végén és az 1930-as évek elején négyszer jelölték az amerikai filmtudományi akadémia Oscar-díjára, végül 1948-ban munkásságáért tiszteletbeli Oscart kapott. Önéletrajza 1953-ban A közönség sohasem téved címmel jelent meg.

Zukor Adolf pátriárkai kort élt meg, 103 évesen, 1976. június 10-én halt meg Los Angelesben.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Perge Zita, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár