2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítás a budapesti szecessziós épületekről

2006. június 7. 12:30

A KÖH Örökség Galériájában 2006. június 8-án 16 órakor nyílik meg Hack Róbert fotóművész kiállítása, "Egy kicsi Jövő, egy kicsi Múlt" címmel.

Hack Róbert, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fotóműtermének vezetője sok éve műveli magas színvonalon az építészeti fotózás műfaját. A budapesti szecessziós épületek dokumentálását néhány évvel ezelőtt egy, az európai szecessziós városokat összefogó nemzetközi együttműködés keretében kezdte meg.

A 19-20. század fordulóján a szecesszió a történeti stílusok, az egyénietlennek és az épületek szerkezeti logikájától idegennek tartott architektonikus homlokzattagolás elvetésével vívta ki a kortársak ellenkezését vagy lelkesedését. Magyarországon az építészet megújításának törekvéséhez a nemzeti stílus, a "magyar formanyelv" megteremtésének szándéka is társult. Lechner Ödön és követői, Kós Károly és a "Fiatalok", de a külföldi stílusirányzatokat meghonosító építészek is a természetből és a népművészetből merítettek ihletet.

Ennek az elveiben újszerű, s már csak élettartamát tekintve is örökké fiatal, színes és részletgazdag művészetnek a megközelítéséhez Hack Róbert szokatlan képkivágásokat, éles fény-árnyék kontrasztokat alkalmaz. Felvételei 2006. szeptember 7-ig tekinthetők meg az Örökség Galériában, a KÖH székházában (Budapest I. kerület, Táncsics Mihály u. 1., hétfő-vasárnap: 9-17 h). A nyári turistaforgalomra való tekintettel a kiállítás kísérőszövege kétnyelvű (magyar-angol).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár