2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Rejtélyes adakozó restauráltatja a kabbalista házát

2006. június 1. 12:15

Mi vonzhat egy híres hollywoodi színészt egy távoli, a német-lengyel határon található kis középkori városkához? Talán egy misztikus német filozófus, aki a XVI-XVII. században élt és aki most nagy divatban van a mozi fővárosában? Ez a kérdés foglalkoztatja 11 év óta a Neisse (Nysa) folyó két partján fekvő Görlitz, illetve a lengyel oldalon lévő Zgorzelec lakóit.

Tizenegy év óta ugyanis, egy magát nem felfedő jótevő ajándékoz a városnak rendszeresen egy jelentős összeget, hogy restaurálni lehessen annak történelmi központját. Az illető először 1995-ben juttatott el bajor ügyvédje révén 100 ezer márkát. Ettől kezdve minden évben újabb 1 millió márka érkezik azzal a megbízással, hogy csak a 4 ezer régi épület felújítására fordítható. Az egyéb európai alapokkal és ismert adakozók támogatásával az összeg ma már 5 millió euróra rúg - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az ismeretlen adakozó kilétével kapcsolatos találgatások ebben az évben végre elfogadhatónak tűnő nyomra bukkantak. Nicolas Cage az idén januárban feleségével együtt a városba látogatott, ott ünnepelte 42. születésnapját, és megvásárolható házat keresett. Mi több, ismertté vált, hogy a színészt nagyon érdekli egy bizonyos Jakob Böhme kabbala-tudós filozófiája és teológiája, műveinek lelkes olvasója.

Böhme foglalkozására nézve cipész volt, de a Biblia, az alkimista és asztrológiai olvasmányokon keresztül "megvilágosodott", és azt hirdette, hogy a gonosz erők lázadása miatt az emberiség a bűn és a szenvedés állapotába került, így Isten feladata visszaállítani az eredeti kegyelmi állapotot. Víziói miatt ismert lett és követői akadtak Németországon túl is. A protestáns vallási vezetők azonban eretneknek minősítették, ezért kénytelen volt Drezdába menekülni, és csak halála előtt (1624) tért vissza Görlitz-be.

Hogy valójában Nicolas Cage-e a nagylelkű adakozó, arra egyelőre csak ez a közvetett "bizonyítékok" szolgálnak. A találgatások közé azonban most már az a kérdés is felmerült, hogy vajon mikor fedi fel magát.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár