2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Régészeti park épül a miskolci Avason

2006. május 12. 11:00

Magyar építészeti iroda nyerte meg azt az építészeti ötletpályázatot, amelyet a miskolci önkormányzat írt ki az elmúlt év végén egy régészeti park, múzeum, kutatási és idegenforgalmi centrum kialakítására Miskolc hegyén, az Avason - jelentette be a város alpolgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.

A nemzetközi építészeti ötletpályázatra az unió huszonöt tagországának építészei jelentkezhettek, a benyújtott pályaművek közül a tekintélyes építészekből álló bírálóbizottság a Puhl Antal Építész Iroda Kft. művét értékelte a legjobbnak - mondta Fedor Vilmos.

A földalatti létesítmény tervei

Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az Avason a közelmúltban 70 ezer évvel ezelőtti, a paleolit korból, illetve későbbi korokból származó kovakő-leleteket találtak, amely a maga nemében páratlan. Az ötletpályázat kiírásának célja az volt, hogy az építészek olyan létesítményben gondolkodjanak, amely lehetővé teszi ezeknek a leleteknek a bemutatását, kutatását egy olyan régészeti parkban, amely egyúttal idegenforgalmi centrum is.

Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a nemzetközi pályázat az unió országai építészei körében jelentős érdeklődést váltott ki. A kiírást negyvenen vásárolták meg, huszonhárman nyújtottak be pályázatot, a zsűri hét pályaművet díjazott. A bírálók azt fogalmazták meg a pályázatot kiíró önkormányzatnak, hogy a területen építészeti tömegében hangsúlyos, uralkodó megjelenésű épületet létrehozni nem szabad, a megvalósuló létesítménynek visszafogottnak, mértéktartónak kell lennie - mondta a kamara elnöke.

Fedor Vilmos megemlítette, hogy Miskolc sokáig versenyben volt az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére kiírt pályázaton is. Miután nem nyertünk, bírjuk a kormány ígéretét, hogy a pályázat egyik projektjét a kabinet támogatja, az önkormányzat pedig az avasi park megvalósítására kéri majd a segítséget - tette hozzá az alpolgármester.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár