2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A húsvéti felkelésre emlékeztek Írországban

2006. április 20. 13:32

Út a köztársasághoz

Április 28-ra a Királyi Hadsereg magához tért: immár közel 20 ezer katona nézett farkasszemet - a hozzájuk képest ekkorra maroknyi kis csapatnak tűnő - 1600 ír katolikussal. A felkelés központi helyőrségeként szolgáló Postahivatalt tüzérségi támadás alá vették, a vezetők azonnal evakuálták az épületet. Ezen a napon Dublin központjának nagy része szintén súlyos károkat szenvedett; Pearsnak és társainak nem volt más választása, mint beleegyezni a feltétel nélküli fegyverletételbe.

Megemlékezés a Kilmainham Börtönben, ahol a 15 vezetőt kivégezték

A világtörténelem talán legrövidebb ideig tartó és leggyorsabban elfojtott szabadságharca súlyának megfelelő mértékű megtorlást vont maga után. A rebellió 15 vezetőjét, köztük Patrick Pearst, James Conolly-t, Thomas Clarke-ot és Sean MacDermott-t kivégezték.

Az amerikai állampolgársággal rendelkező Eamonn de Valera-ra azonban nem terjedt ki a brit igazságszolgáltatás bosszúja, így a következő néhány évben ő lett az angolellenes szervezkedések központi alakja. 1917-ben állt a radikálisan függetlenségpárti Sinn Fein (Mi magunk) politikai csoportosulás élére, majd megszervezte az illegális ír kormányt és parlamentet (Dail Eiremann).

Mary McAleese megkoszorúzta a Postahivatal épületét, a felkelés ír és brit áldozataira emlékezve

1920-ban polgárháború robbant ki a szigetországban, melynek politikai következménye az egy évvel később aláírt angol-ír egyezmény lett. 26 katolikus ír tartomány ezzel teljes függetlenséget nyert és megalapította az Ír Szabadállamot, az 1937-ben kikiáltott Ír Köztársaság közvetlen elődjét. A maradék hat protestáns körzet Észak-Írország néven a brit korona fennhatósága alatt működött tovább.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár