2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

47 évesen is örökifjú a Barbie baba

2006. április 18. 10:30

Ruth Handler, a kaliforniai Mattel manufaktúra alapítója 1959-ben bemutatott egy teljesen új, felöltöztetett babafajtát: a Barbie-t. A Barbie, Ruth Handler lánya, Barbara után kapta a nevét. Azóta játékból legendává fejlődött: több millió kislány szeretett bálványává, gyűjtők keresett tárgyává, és nem utolsósorban divattervezők, filmgyártók, popsztárok múzsájává. Az ő történetét mutatja be az a kiállítás, mely április 15-én nyílt meg a Syma rendezvénycsarnokban, Budapesten.

Korábban

Akin sosem fog az idő

Az első Barbie

A 30 év körüli modellt megformázó, szuperkarcsú baba a mai napig a játékszobák egyik legnagyobb kedvence, és minden idők legjobban eladott játéka. A statisztikák szerint a világon minden három másodpercben eladnak egy Barbie-t.

A Barbie az évtizedek során nagy változásokon ment keresztül, amit befolyásolt a divat, a zene, a film, a politika és a sport. A Barbie visszatükrözi az adott idő lelkületét, így megtestesíti a különböző generációk stílusát. Például az ötvenes évek jellemzője Elvis és a rock and roll, valamint a párizsi divat volt.

A hatvanas évek elejének női idoljai - mint Jackie Kennedy és Grace Kelly - éppúgy befolyásolták a Barbie-divatot, mint Twiggy, az ünnepelt fotómodell és később a hippimozgalom is. A diszkó-korszakban, a hetvenes években megváltozott a baba külseje, és a Szombat esti láz című film stílusában pompázott, valamint a Bee Gees és az ABBA zenéjére táncolt, majd tükrözte a nyolcvanas évek aerobic- és teniszlázát, ahogy a Dallas és a Dynasty című filmsorozatok szereplőinek stílusát is.

A Harley Davidson-sorozat hajtotta Barbie-t a legendás Route 66-ra, a Világ babái sorozatban pedig idegen országok kultúráját és divatját mutatta be, de a vezérfonal mindig az adott idő trendje. A kilencvenes évek Barbie-ja a színes stílus, valamint a vicces sportok megtestesítője volt. A mai napig a Barbie mintegy hatvanféle szakmai karriert "futott be".

Ezt a hosszú és rendkívül színes Barbie-históriát mutatja be az a kiállítás, amely a budapesti Syma Csarnokban (Ifjúság útja 2.) nyílt meg. A kiállításon megtekinthető a nővér, a gyermekorvos, a hivatalnok, az elnökjelölt Barbie, de a kiállítás részei a gyűjtők elbűvölő és értékes babái is, például Bob Mackie, a hollywoodi tervező legnagyobb filmsztárok ruháiba öltöztetett Barbie-ja. A kiállításon a LEGO játék is megtekinthető, továbbá lesznek még filmvetítések, és - a kicsiknek - játszóház is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár