2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Háromszáz éves pestistérkép

2006. március 20. 08:20

Marsigli olasz hadmérnök a közel 850 km hosszú határmentét felmérette és feltérképeztette Térképek a Félhold árnyékából címmel jelent meg egy CD-ROM. Deák Antal András másfél évtizedes kutatómunkájának köszönhetően eddig sohasem látott, 1700 körül született térképek kerültek lemezre - számolt be róla a Népszabadság.

A bécsi Hadi Levéltárban 1998-ban talált térképek és helyszínrajzok háromszáz évvel ezelőtti vízrajzi és földrajzi állapotokat rögzítettek. Ugyanakkor sokszor bőséges leírást találunk rajtuk, ami a történészek számára különös fontossággal bír. A most megjelentetett CD-ROM 370 ilyen, többnyire névtelen térkép leírását tartalmazza, több mint 250-et az olvasó képileg is `kézhez` kap.

A CD-ROM igazi érdekességekkel is szolgál. Ilyen például a pestistérkép, amelyen Marsigli a Balkán felől terjedő pestisjárvány továbbterjedésének megakadályozására tesz javaslatot. Ilyen továbbá Magyarország és a világ első tematikus kereskedelmi térképe, amelyen Baját téve meg az ország kereskedelmi központjává, felvázolja, hogy a karlócai békekötést (1699) követően a Magyar Királyság mely kereskedelmi utakon bonyolíthatja le kereskedelmét Törökország, Lengyelország, a Balkán, Olaszország és a Földközi-tenger felé. Ugyancsak az említett iratok között található hazánk első postatérképe is.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár