2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerikai lesz Napóleon Austerlitzban

2005. november 28. 10:30

Egy amerikai férfi fogja megszemélyesíteni Bonaparte Napóleont a francia császár legnagyobb győzelmét hozó austerlitzi csata színhelyén.

`Kész lettem volna egyszerű katona szerepében is részt venni a megemlékezésen, az, hogy én lehetek a császár, legmerészebb álmom megvalósulását jelenti` - jelentette ki a francia AFP hírügynökségnek Mark Schneider, aki az amerikai Virginia államban lévő Williamsburgban él. A 36 éves férfit azért választották ki a császár megjelenítésére, mert fizikailag is hasonlít Bonaparte Napóleonra, jól lovagol, de az sem elhanyagolható, hogy rendelkezik korabeli öltözékkel.

Mark Schneider civilben is hasonló feladatokkal foglalkozik, ugyanis a Colonial Williamsburg szabadtéri történelmi múzeumban dolgozik, amely bemutatja, hogyan alakult ki több mint két évszázaddal ezelőtt az amerikai földön működő leggazdagabb brit kolóniában az amerikai öntudat, amely 1776-ban a függetlenségi nyilatkozat megszületésére vezetett. Schneider ott történelmi élőképekben lép fel különböző szerepekben, közkatonától Lafayette tábornokig, ahogy éppen alakul a program. Napóleont 1998 óta alakítja, miután barátai felfigyeltek fizikai hasonlatosságára. Az Egyesült Államokban már vagy harmincszor lépett fel a császárként, különböző történelmi évfordulókon.

Austerlitzre azért is készül örömmel, mert ugyanolyan idős, mint 200 éve Napóleon volt, amikor legnagyobb győzelmét aratta. Részvétele egyébként önkéntes, a szervezők csak utazási és szállásköltségeit fizetik.

Mark Schneider anyai ágon breton származású, a franciát persze nem breton, de nem is korzikai akcentussal beszéli, hanem amerikaiasan. De a legfőbb különbség az, hogy minden csatatérre magával viszi a feleségét, amit az AFP így kommentált: "Napóleon alighanem forog a sírjában".

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár