2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták VIII. Henrik zászlóshajójának orrszobrát

2005. október 10. 11:15

1982. október 11-én elhagyta hullámsírját a világ egyik leghíresebb hajója, a Mary Rose. Az évforduló kapcsán újabb leletmentő akció indult, amelynek máris megvan az első jelentős eredménye: a legendás hajó orrszobra.

Interjú VIII. Henrikkel
Anglia legnagyobb kastélyának szelleme
Csavard be, mint Henrik
Újraindul a sörgyártás a canterbury székesegyházban
Grafológusok elemezték az angol történelem nagyjainak kézírását
Rehabilitálnák az 500 éve lefejezett Boleyn Annát
Középkori csontkamrát nyitnak meg Londonban
Szeptember 24-én kezdődött és október 14-ig tart az a tengerfenéken zajló régészeti ásatás, amelynek végső célja, hogy október 11-én - a törzs kiemelésének huszonharmadik évfordulóján - szárazföldre kerüljön az öt méter hosszúságú vashorgony és a hajó orra. A várhatóan sikeres akció előre nem látható meglepetéseket is tartogatott a szakma és a nagyközönség számára.

Egy hete találtak rá a kutatásban részt vevő búvárok VIII. Henrik egykori kedvenc csatahajója orrának evezőlapát alakú szobrára. A leletet három nap alatt sikerült megtisztítani a rárakódott több évszázados üledéktől, s ennek következtében láthatóvá vált a fa faragásának rózsa formát adó karcolata. Ez nagyban hasonlít a Cambridge-i Magdolna Kollégium könyvtárában őrzött Anthony-Tekercs illusztrációkkal ellátott hajóvázlatához, valószínű tehát, hogy egy és ugyanazon részletről van szó. Amennyiben ez a jövőben kétségkívül bebizonyosodik, úgy "ez lesz az első példányunk abból a speciális fafaragási módszerből, amely a vitorlázás korában mindvégig létezett" - olvasható David Childs, a Mary Rose Fejlesztési igazgatójának nyilatkozata a History Today honlapján.

A Mary Rose a XVI. század elején, 1509 és 1511 között épült, s korának egyetlen csatahajója volt, amelyet már partmenti tüzelésre is felkészítettek a tervezők. Nevét a hírhedt angol uralkodó legkedvesebb lánytestvérének nevéből (Mary) és a Tudor-dinasztia szimbólumául szolgáló rózsának (Rose) az összeolvasztásából kapta. 1545-ben, amikor a franciákkal vívott tengeri ütközetre készülve kifutott az angliai Portshmouthból, súlyos fegyverrakománya miatt váratlan hirtelenséggel a vízbe süllyedt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár