2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

410 éve halt meg Francis Drake

2006. január 30. 11:30

A királynő kalóza

Korabeli propaganda
Ezután északnak indult a dél-amerikai part mentén, s kijavította a spanyolok által valószínűleg szándékosan elrajzolt térképeket. Valparaisónál élelmet rabolt, később két kincsekkel teli spanyol hajót kifosztott, majd északon átjárót keresett az Atlanti-óceánra. A kanadai Vancouverig, az északi 48. fokig jutottak, első európaiként hajózott Kanada nyugati partjai mellett. A hideg miatt délebbre fordultak, s a mai San Francisótól északra vetettek horgonyt. A vidéket Drake Új Albionnak nevezte el s a királynő nevében birtokba vette. 1579 júliusában nyugatnak fordultak, s csak 68 nap után bukkantak először szárazföldre, vélhetően a Palau-szigetekre, Új-Guineától északra. Vizet vettek fel a Fülöp-szigeteken, majd a Maluku-szigetek felé hajóztak, ahol a szultán fűszereket adott el nekik. Az ismeretlen vizeken a hajó zátonyra futott (ez a Hind-zátony nevet kapta), de sikerült baj nélkül levergődniük róla. Ezután Jávára mentek, majd a Jóreménység-foka felé indultak, elkerülve a portugál hajózási vonalakat.

A hajó 100 fős legénységéből 56-an maradtak meg, amikor 1580. szeptember 26-án Plymouth kikötőjében tele fűszerrel és kincsekkel ismét horgonyt vetettek. A Föld második körülhajózása a befektetőknek negyvenhétszeres hasznot hozott. Drake volt az első kapitány, aki körülvezette hajóját a Földön (Magellánt megölték a Fülöp-szegeteken), s az első angol, aki a Csendes-, az Indiai-óceánon s a déli Atlanti-óceánon hajózott. Bár a spanyol követ tiltakozott a kalózkodások ellen s kiadatását kérte, Erzsébet 1581-ben a Golden Hind fedélzetén lovaggá ütötte a paraszt fiát. "Az én kalózom"-nak nevezte, bár megjegyezte: törvény szerint inkább fejét kellene venni.

Drake Plymouth polgármestere, majd 1585-ben egy flotta parancsnoka lett. A spanyol háborúk során több várost kifosztott az atlanti partokon, a cadizi kikötőben felgyújtott 22 spanyol hajót, amelyekkel II. Fülöp Anglia ellen készült. A Nagy Armada 1588-as támadása idején altengernagyként nagy szerepe volt az angol győzelemben. Óriási népszerűség övezte, Anglia hőseként ünnepelték.

Utolsó útján, 1595-ben Puerto Rico elleni támadása kudarcot vallott. Flottáját megtizedelte a trópusi láz, 1596. január 28-án, Portobello panamai város közelében ő is a járvány áldozata lett, a tengeren temették el. Drake nevét viseli a Dél-Amerika és a Déli Shetland-szigetek közti átjáró, amelybe behatolt, de sosem haladt át rajta - először Willem Schouten flamand kapitány hajózott át itt 1615-ben. Drake híres hajója, a Golden Hind másolata Londonban látható.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár