2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megjelent Szita Szabolcs könyve Kasztner Rezső tevékenységéről

2005. augusztus 26. 13:30

Az 1941-42-ben alapított Budapesti Segély- és Mentőbizottság, és főként annak egyik vezetője, Kasztner Rezső tevékenységét követi nyomon Szita Szabolcs történész új könyve, amelynek magyar és angol nyelvű változatát egy időben mutatták be csütörtökön, Budapesten.

Az angol változat

A szerző tizenötödik, mintegy hároméves előkészítés után megjelent kötetének címe a Talmud szavait idézi: "Aki egy embert megment - a világot menti meg".

Szita Szabolcs, a budapesti Holokauszt Emlékközpont vezető történésze az intézményben tartott bemutatón Kasztner Rezső tevékenységének ellentmondásosságát hangsúlyozta. Kiemelte, hogy könyve szereplőinek voltak gyengeségeik, megingásaik, de végigharcolták, amit terveztek; Kasztner Rezső "képes volt az oroszlánnak fityiszt mutatni".

Haraszti György történész a kötet érdemének nevezte, hogy tizenkét fejezetében egységbe foglalja mindazt, amit a magyarországi embermentésről tudni lehet. Méltatta azt is, hogy a sorokból kiderül: annak idején mindenki a németek "játékszere" volt. Ugyanakkor több szubjektivitást hiányolt és szerinte kicsit vázlatos egyes szereplők 1945 utáni sorsának bemutatása. Elmondta azt is, hogy a könyv angol nyelvű változata kicsit bővebb, mint a magyar, néhány magyar történeti alapfogalomról részletesebb leírást tartalmaz az olvasók számára.

Kasztner Rezső 1906-ben született, 1957-ben egy szélsőséges nacionalista zsidó golyója a háza előtt küldte halálba - ismerteti a kötet, amely magyarul a Corvina Kiadó, angolul a CEU PRESS gondozásában látott napvilágot. Mint a könyv hátoldalán olvasható, a mentőbizottság vezetői, különösen Kasztner Rezső annak idején tiltakoztak, külföldi követségekkel, személyiségekkel szövetkeztek és megvesztegettek, így próbáltak embereket megmenteni a biztos haláltól. Hatalmas ellenértékekért ennek révén menekült meg több száz gazdag magyar zsidó: iparmágnások, bankárok, kiváló tudósok, illetve legalább annyi "névtelen ember".

Kasztner Rezső háború alatti tevékenységét máig viták övezik: többen a nácik odaadó kiszolgálójának, a zsidó népirtás egyik bűnbakjának tartják, míg mások ellenállóként, a zsidóság hős megmentőjeként tisztelik - áll a szövegben.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár