2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2006 elején megnyitják a holokauszt kiállítást

2005. augusztus 17. 12:25

Nem ültek el a viták a Páva utcai emlékközpontba tervezett holokausztkiállítás kapcsán, de az már biztosnak látszik, hogy 2006 elején megnyitják a tárlatot - írja a HVG.

Többszöri halasztás és elhúzódó közbeszerzési eljárás után úgy tűnik, a jövő év elején megnyílhat a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása. Legalábbis ezt ígérte Harsányi László miniszteri megbízott, amikor a múlt héten közölte: a pályázaton kiválasztott Trifolium Hungary Kft.-vel augusztus 1-jén megkötötték a szerződést a kiállítás kivitelezésére. A 410 millió forintos megbízás értelmében a nyertes cégnek az év végére kell végeznie a munkálatokkal, s a lehetséges nyitási időpont jövő január vagy február. A pontos nap - ahogy a miniszteri biztos fogalmazott - `politikai döntés kérdése`.

A kiállítás témája a magyar holokauszt története, a rendezők dokumentálnák az akkori törvények szerint zsidónak minősített több mint félmillió magyar állampolgár, valamint az ugyancsak magyar állampolgár romák üldöztetését, legyilkolását. A tárlat alapjául a Kádár Gábor-Vági Zoltán történészpáros forgatókönyve szolgál, amelynek központi témája: hogyan fosztotta meg az állam a polgárait emberi mivoltuktól, majd életüktől. A Páva utcai mementó azonban nem hagyományos ismeretterjesztő bemutató akar lenni - hangsúlyozta Molnár Judit történész, a kiállítás szervezésével megbízott programiroda igazgatója. A vészkorszak stációit öt család tragédiáján keresztül kívánják bemutatni. A látogatók megismerhetik a nagytőkés Hatvany-Deutsch-Chorin-Weiss família kálváriáját csakúgy, mint a bonyhádi vegyesboltos Singer családét. Az összegyűjtött emléktárgyak és fotók jóvoltából követni lehet majd a kárpátaljai ortodox Galpert-Akerman család, illetve a pesti kistisztviselő, Kinszki Imre fotográfus végzetét, s a pusztulás tablóin helyet kapnak a Bogdán-Kolompár cigány család életképei is. Felidézik majd Ecséri Lilla, a "magyar Anna Frank" naplóját, az auschwitzi "halál angyala", Mengele mellett dolgozó, élő embereken kísérletek elvégzésére kényszerített két magyar orvos rémtörténetét, s emléket állítanak a pesti gettó ellenállási harcosainak is.

A teljes cikk olvasható a hvg.hu-n

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár