2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lucy, a kétlábon trappoló emberelőd

2005. július 28. 11:00

Brit kutatók a több mint három millió évvel ezelőtti emberelőd járásának számítógépes modelljét alkották meg. A robotmodelleket vizsgáló kutatók szerint őseink a modern emberhez egészen hasonlóan lépdeltek.

A kutatók az 1974-ben Etiópiában megtalált,  Lucy néven ismert Australopithecus afarensis fosszilis maradványai alapján először építettek egy robotcsontvázat, majd a szimuláció során azokra virtuális izmokat húztak, és genetikai algoritmusok segítségével megpróbálták megalkotni a teremtmény legoptimálisabb sétáló mozgását. `Végül pedig összehasonlítottuk a kész modell sebességét és lépéshosszát a modern emberével` - mondta el a robotot építő csapat tagja, Weigie Wang a Dundee Egyetemről. `Ebből arra jutottunk, hogy biztosnak tekinthető, hogy már két lábon járt`. Ezután arra is rájöttek a kísérletben, hogy a modell a szimulációs helyváltoztatások során közel ugyanolyan lábnyomokat hagyott hátra, mint amiket az Australopithecus afarensis hagyott nagyjából 3,6 millió éve a tanzániai Laetoliban.

Lucy in the Sky with Diamonds



A fajok fennmaradását - a darwini evolúciós elmélet szerint is - döntően elősegítő "genetikai algoritmusokat" most arra használták, hogy az Australopithecus afarensis járási stílusát több eltérő modell (különböző izom-mérettel, -hosszal és a csontokon eltérő izomtapadással) megalkotásával tanulmányozzák. Ezután ezeket a különböző modelleket energiahatékonysági számítógépes mozgás-szimulációnak vetették alá, hogy az evolúció folyamatát laboratóriumi keretek közt vizsgálva eldöntsék, melyik robotegyed lesz a legalkalmasabb a túlélésre.

Chris Stinger a londoni Természettudományi Múzeum paleoantropológusa szerint: "Ez érdekes munka. Így jóval többet tudtunk meg  Lucy csontvázáról". Stringer azonban elárulta, hogy azzal kapcsolatban még mindig vannak bizonytalanságaik, hogy melyik hominida hozta létre a Laetoliban található lábnyomokat. Azért is kételkednek, mert a kutatók egy része az 1999-ben Kenyában talált, testfelépítésében az afarensishez hasonló, korában Lucyhez közel álló maradványokat különálló fajként, Kenyanthropus néven kezeli.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár