2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bíróság tiltott el a régiségvásárlástól egy bűnözőkkel üzletelő amerikai milliárdost

2021. december 7. 13:42 MTI

Évek óta tartó vizsgálat eredményeként több mint 70 millió dollár értékben 180 illegálisan megszerzett műkincset kell visszaadnia egy amerikai milliárdosnak, akit emellett egy életre eltiltottak a régiségvásárlástól.

Példa nélküli intézkedés

Ez az első eset, hogy a manhattani kerületi ügyészség „életfogytiglani régiségvásárlási tilalommal” sújtott valakit – közölte Cyrus Vance Jr. manhattani kerületi ügyész.

A régiségek visszaszolgáltatásáért cserébe ugyanakkor az illető megússza, hogy vádat emeljenek ellene bűncselekményért.

A 2017-ben indult vizsgálat megállapította, hogy Michael Steinhardt pénzügyi befektető fosztogatásból, különböző országokból származó műkincseket halmozott fel New York-i otthonában, ahol 2018-ban tartottak rendőrségi razziát.

A 81 éves milliárdos „évtizedeken át csillapíthatatlan étvágyat táplált fosztogatásból származó műkincsek iránt, nem törődve az ügyletek törvénytelenségével és a súlyos kulturális kárral, amelyet szerte a világon okozott.”

„Szerzési vágya nem ismert sem földrajzi, sem erkölcsi határokat, amit bizonyít, hogy gyűjteménye bővítésénél régiségcsempészek, maffiavezérek, pénzmosók és sírrablók széles alvilági hálózatára támaszkodott” – közölte az ügyészség.

Az ügyészség szerint a Steinhardt által vásárolt régészeti leletek közül sokat polgárháborúk és felkelések idején csempésztek ki származási országukból, köztük Szíriából, Izraelből, Görögországból, Egyiptomból, Olaszországból és Törökországból.

Az amúgy filantrópként ismert befektetőtől visszaszerzett műkincseket visszajuttatják annak a 11 országnak, amelyekből ellopták azokat – közölte a manhattani ügyészség.

A Steinhardt által illegálisan megvásárolt műkincsek között szerepel egy italáldozat bemutatására szolgáló, szarvasbikafej-formájú áldozati edény az i. e. 4. századból a törökországi Milasból (az egykori görög Mülaszából), melynek értékét 3,5 millió dollárra becsülik, továbbá Kréta görög szigetről egy 3300 éves larnax (hamuláda), egy kis zárt koporsó vagy doboz, amelyet a minószi civilizációban emberi maradványok tárolására használtak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár