2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kertjükben építette fel a gízai nagy piramis másolatát egy orosz házaspár

2020. július 1. 15:50 Múlt-kor

Egy orosz házaspár az elmúlt évek során tartós emléket állított az ókori Egyiptom iránti rajongásának: a gízai Kheopsz-piramis kicsinyített másolatát építették fel házuk udvarán.

A Szentpétervártól délnyugatra található Isztyinka nevű faluban élő Andrej Vahrusev és felesége, Viktorija két éve döntöttek a kilenc méter magas, 52 méter kerületű – az eredeti műemlék méretének egy tizenkilencede – építmény felhúzása mellett.

A kerti piramis az eredetitől eltérően – amely jobbára bazalttömbökből épült – betonból van, azonban a nyilvánvaló eltérések ellenére a pár szívvel-lélekkel dolgozott rajta. „Ez attól még egy monolitikus épület, amelyhez precíz számításokat végeztünk a kőműves-munkálatokat illetően, oly módon dolgozva, hogy a lehető legközelebb álljon az eredetihez” – magyarázta el Andrej Vahrusev.

Az eredeti mellett eltörpülő másolat így is impozáns, és mintegy 400 tonnát nyom. A Vahrusev-házaspár többször járt Egyiptomban a Kheopsz-piramis tanulmányozása végett, és 2019 nyarán láttak neki sajátjuk felépítésének.

A házi műemlék belső tereiben még munkálatok zajlanak, azonban már látogatható – nem csupán az eredeti szarkofág méretével megegyező másolat található odabent, hanem több ókori szobor másolata is.

„Le kellett csökkentenünk a piramis arányait” – mondta el Viktorija Vahruseva, „de a szarkofág ugyanakkora, mint a Kheopsz-piramisban, csak meg kellett bizonyosodnunk róla, hogy biztosan befér.” Az érdeklődők 3500 rubeles, azaz több, mint 15 000 forintos belépődíjért cserébe tekinthetik meg belülről a piramist.

Míg a 21. századi lelkes rajongók egy év alatt végeztek a munkálatokkal, a gízai piramisok legnagyobbikának felépítése akár két évtizeden át is tarthatott. A Kr. e. 2490 körül befejezett gigantikus műemlék 147 méter magas, és mintegy 4000 éven át viselte a legmagasabb ember által emelt építmény címet.

A kisebb Hafré- és Menkauré-piramisok által közrefogott Kheopsz-piramis két és fél millió kőtömbből áll, amelyeket egyesével kellett kifaragni és elhelyezni.

Szomszédjaival tökéletesen egybevág az Orion csillagkép „övét” kiadó három csillaggal, az északi oldalukba épült járat pedig a fáraók lelkének a mennybe való útra kelését volt hivatott lehetővé tenni. Azt nem tudni, Vahrusevék is a piramisba terveznek-e temetkezni.

Mit szólnak a szokatlan látványossághoz a szomszédok? Egyikük, Alekszandr Pusztosinszkij „átlagos szomszédoknak” nevezte Vahrusevéket. Hozzátette, „amit csinálnak, engem is arra késztet, hogy kitaláljak valami különlegeset.”

A szomszédoknak azonban nehéz lesz lépést tartaniuk a különc párral, akik már tervbe is vették következő projektjüket: egy ókori templom másolatát, amelyet föld alatti járat fog összekapcsolni a piramissal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az elkészült piramis felülnézetből (kép forrása: uk.news.yahoo.com)A Kheopsz-piramis (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár