2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az orvosok nem tudtak mihez kezdeni az amerikai polgárháború traumatizált katonáival

2021. július 23. 08:40 Múlt-kor

Járványos harcok

Bármilyen meglepő, de nem feltétlenül az ellenség jelentette a legnagyobb fenyegetést a harcoló alakulatokra nézve. A különböző becslések szerint a betegségekben kétszer annyian haltak meg, mint a harci cselekmények során.

A tífusz, a himlő, a kolera, a kanyaró, a malária de az egyszerű fertőzések is könnyen elérhették a katonákat, hiszen a nagy tömegben, nem megfelelő higiéniai körülmények között mozgó emberek melegágyai voltak a járványok terjedésének. A katonák 78%-a szenvedett hasmenéstől, vagy esett át valamilyen gyomorrontáson.

Azok, akik sokáig társak voltak, egyszer csak egyedül találhatták magukat, a többieket pedig elvihette a mocsárláz vagy az egyszerű kimerültség is. Utóbbit főleg a sok menetelés okozta, amely nem tűnik megerőltetőnek, ha a húsz kilométeres átlagra gondolunk.

Ám teljes menetfelszerelésben, sátrat, fegyvereket és egyéb kiegészítőket cipelve már komoly megterhelésnek számított. Több feljegyzés is fennmaradt arról, hogy a katonák egyszerűen kidőltek a menetből, olykor szívroham, de gyakran „napszúrás” miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Egy sebesült katona inni kap a chancellorsville-i csata után, 1863.Ennek a polgárháborúban megsebesült katonának a felkarja egy részét távolították el az orvosokSebesültek ápolása az antietami csata után egy utólag színezett fényképen, 1862.Az Unió katonája, aki hadifogolyként túlélte a déliek hírhedt andersonville-i börtönét, ahol mintegy 10 000 fogoly vesztette életét, 1865.Orvosok vizsgálják Isaiah Bowker közlegényt, aki a virginiai Belle Island fogolytáborból szabadult a háború végénJelenetek a philadelphiai Old Blockley kórház zárt osztályáról
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár