Hitler elfeledett szövetségesei

Az őrült szovjet pilóta, aki 1965-ben MiG-17-esével átrepült egy híd alatt

2017. április 28. 16:19

1965. június 4-én egy verőfényes napsütéses napon a novoszibirszki járókelők hatalmas zúgásra lettek figyelmesek, majd láthatták, ahogy egy orosz MiG-17-es 700 mérföld/órás sebességgel átrepül az Ob folyó hídjának egyik árkádja alatt. Az itt is látható fotó csupán néhány éve kezdett el terjedni az interneten, és több mint valószínű, hogy manipulált, azonban maga a történet valós, több szemtanú is beszámolt róla.

Valentyin Privalov

A nyugat-szibériai nagyváros 1965. június 4-én (más források 3-át említik) tele volt nyaralókkal, és a közeli bázisról is számos tiszt érkezett, hogy a folyóparton élvezhesse a kora nyári napsütést. Egyszer csak egy ezüst színű vadászgép tűnt fel az égen, és különböző akrobatikus mozdulatokat hajtott végre. Mindenki elámult a látottakon, többen tapsolni kezdtek.

A későbbi jelentések szerint a MiG-17-est vezető Valentyin Privalov saját ötlettől vezérelve kezdett bele a légi mutatványba, pusztán a dicsősége végett, és hogy bemutassa repülőtudományát. Habár a folyóparton és a hídon összegyűlő tömegnek kifejezetten tetszett az előre be nem jelentett cirkusz, Privalov felettesei nem voltak elragadtatva tőle, és felfüggesztették. A mutatvány kis híján a karrierjébe került. Fegyelmi eljárást akartak indítani ellene, ám Rogyion Jakovlevics Malinovszkij, a Szovjetunió marsallja és védelmi minisztere meglátta a mutatványban rejlő reklámértéket.

Privalovot elküldték a moszkvai Kubinka repülőtéren állomásozó, „orosz lovagok” néven ismert elit hadosztályhoz, amelynek tagjai akrobatikus mutatványaikról voltak híresek. Az önjelölt akrobata állítólag csatlakozott soraikhoz.

A fent látható fénykép az elmúlt években jelent meg különböző, eleinte orosz, majd angol nyelvű portálokon. A fotó eredete igencsak vitatható, sőt valószínűleg átszerkesztett felvételről van szó, azonban a bemutatott esemény valóban megtörtént. Különböző tanúvallomások is megerősítették, hogy a MiG-17-es vadászgép valóban átrepült a novoszibirszki Október-híd alatt, amelynek pillérei közötti távolság 120 méteres, a folyó felszíne és a híd alja között pedig csupán 30 méteres távolság van. A sebessége körülbelül 700 mérföld/órás lehetett.

A fotó (amelynek eredeti forrására nem sikerült rábukkanni) minden bizonnyal csupán illusztrálásra készülhetett, hiszen az esemény nem volt előre bejelentve, így igen kevés az esélye, hogy ennek ellenére valaki ilyen fotót tudjon készíteni róla. Ráadásul az is kizárt, hogy ilyen hatalmas vízcsíkot húzott volna maga után a folyó felett átsuhanó vadászgép. Ráközelítve a kép néhány alakjára pedig látszódik, hogy nem is az esemény irányába tekintenek, pedig egy ekkora hangerősségű MiG ilyen szintű közelsége bizonyára kivétel nélkül magára vonzotta volna a figyelmet.

A valószínűleg manipulált fénykép nem az utóbbi években készült, hanem még azon a nyáron, minden bizonnyal egy szovjet lap számára. Augusztus 27-én az amerikai Albuquerque Journal is cikket közölt a különös hírről, amelyet a „vadkeleti” huliganizmus újabb hullámának nevezett, megemlítve továbbá még egy novoszibirszki esetet, amikor egy részeg ellopott egy villamost.

Habár alig tudunk valamit Privalov további életéről, az bizonyosnak látszik, hogy ahelyett, hogy felfüggesztették volna, pályafutása meredeken ívelt felfelé a légierőnél, később pedig a polgári légi közlekedés moszkvai irányító központjának helyettes igazgatója lett.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!