A vörösterror 133 napja

Az oroszlánfejű istennő, Szehmet huszonhét szobrára bukkantak Egyiptomban

2017. december 5. 10:41 MTI

Az ókori egyiptomi oroszlánfejű istennőt, Szehmetet ábrázoló újabb 27 szobrot fedezett fel egy európai-egyiptomi régészcsoport III. Amenhotep fáraó halotti templománál a Nílus-parti Luxor közelében, az ősi Théba területén - jelentette be vasárnap az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

Szehmet-szobor

Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője elmondta, hogy a fekete gránitból faragott szobrok egy része a két métert is eléri. A szobrok trónon ülve, vagy bal kezében az élet szimbólumát tartva, vagy állva, mellkasa előtt egy papirusztekercseket tartva ábrázolja az oroszlánfejű istennőt. Vaziri hozzátette, hogy az istennő ábrázolására jellemző módon Szehmet fejét napkorong veszi körül, amelyet egy ureuszkígyó ölel körbe.

A missziót vezető egyiptológus, Horig Szuruzian szerint a talaj felsőbb részeiben talált leletek jó, a mélyebben fekvő rétegekben találtak azonban meglehetősen rossz állapotban vannak. Hozzátette, hogy munkatársaival jelenleg a leletegyüttes megtisztításán és megőrzésén dolgoznak, hogy a projekt befejeztével a nagyközönség elé tárhassák a szobrokat.

Az európai-egyiptomi régészcsoport 1998 óta folytat ásatásokat III. Amenhotep fáraó halotti templomának romjai között az egykori Thébában, és azóta nagyjából 287 különböző méretű és formájú Szehmet-szoborra bukkantak a területen.

Szehmet ókori egyiptomi istennő, Ré napisten lánya, neve azt jelenti, hogy hatalmas. Az oroszlánfejű istennőt tartották az anyák oltalmazójának, az orvosok védelmezőjének, de a háború, a járvány, a gyűlölet és a halál úrnőjének is.

Idén már több jelentős régészeti felfedezés is született Egyiptomban. A szakemberek egyebek között fáraókori sírokra, szobrokra, koporsókra és múmiákra, egy fáraókori ácsműhely, egy 4000 éves temetkezési kert, egy hellenisztikus korszakból származó, nagyjából 2300 éves tornacsarnok maradványaira bukkantak, valamint egy hatalmas rejtett kamrát találtak a gízai nagy piramisban.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!