2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Az Aranybulla emlékéve lesz 2022 Székesfehérváron

2021. december 16. 13:41 MTI

Emlékévet hirdetett Székesfehérvár önkormányzata 2022-re az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója tiszteletére.

II. András
II. András ábrázolása a Thuróczi-krónikában

Szerdai közleményük szerint a város közgyűlése még 2018-ban döntött az emlékév meghirdetéséről, hogy így tisztelegjenek a város történelmi és közjogi szerepét elismerő esemény előtt.

A rendezvénysorozathoz minden fehérvári intézmény csatlakozik, így az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont, a Székesfehérvári Balett Színház, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a Székesfehérvári Turisztikai Kft., a Szent István Király Múzeum, a Városi Levéltár és Kutatóintézet a Kodolányi János Egyetemmel, a Vörösmarty Mihály Könyvtár és a Vörösmarty Színház.

Idézték Cser-Palkovics András polgármestert, aki szerint az Aranybulla 800 évvel ezelőtt egy kifejezetten korszerű gondolatot fogalmazott meg azzal, hogy kötelezettséget rótt az uralkodóra, és ezt a kötelezettséget az uralkodónak – vagy távollétében a nádornak – évről évre Székesfehérváron kellett teljesítenie.

Európai és világszinten is felbecsülhetetlen az az érték, melyről a következő évben megemlékeznek – vélekedett.

Az emlékévhez kapcsolódóan, tavasszal befejeződik az Aranybulla Emlékmű és környezetének megújítása, közösségi térré alakítása.

Emellett számos intézményrekonstrukciós beruházás fejeződik be vagy kezdődik el 2022-ben: januárban véget ér a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása és bővítése, megkezdődik a városháza külső és belső megújítása, zajlik a Kőtár és Látogatóközpont kialakítása, amivel a volt Köztársaság mozi épületét mentik meg és várhatóan nyáron véget ér a Szent István-székesegyház belső terének több éve tartó rekonstrukciója.

Az emlékév ünnepélyes megnyitója januárban lesz a városháza dísztermében, tavasszal pedig megnyílik a múzeum felújított épületében a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás.

A tervek szerint áprilisban egy nagyszabású összművészeti produkció valósul meg a Székesfehérvári Balett Színház rendezésében, de augusztusban a Székesfehérvári Királyi Napok, a Koronázási Szertartásjáték és az Aranybulla Művészeti Napok is az emlékév jegyében zajlik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár