2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Arcok a múltból – maja stukkómaszkokat mutattak be a nyilvánosságnak

2022. november 29. 15:50 Múlt-kor

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) régészei a prekolumbián Toniná városából származó maja stukkómaszkokat mutattak be.

Maja maszk
A Toninában talált maszkok a mitológia szereplőire utalnak (INAH / Silvia Vázquez)

Toniná városát, amelynek neve celtál nyelven „kőházat” jelent, a klasszikus maja kor szövegei még Popo („fehér”) néven emlegették. A város a tengerszint fölött 8-900 méterrel fekszik a dél-mexikói Chiapas-felföldön, alig hatvan kilométernyire a rivális maja várostól, Palenque-tól (B’aakal).

A két város között elszórtan bár, de több alkalommal tört ki viszály, míg végül Toniná vált a nyugati maja területek domináns településévé.

Toniná először a korai klasszikus maja korban népesült be, de igazán jelentőssé az érett klasszikus korban, az i. sz. 6. és 9. századok között vált. A városban egy központi emelvény fölé emelkedő teraszokon álló templompiramisok, számos labdapálya, palota, valamint több mint 100 faragott emlékmű áll.

Misszió

A klasszikus kor végén lezajló összeomlás idején Toniná az utolsó, legtovább fennmaradó városok egyike volt. Egy emlékmű alapján egy ismeretlen nevű uralkodó még i. sz. 904-ben is a város trónján ült.

2013-ban a Toninában zajló ásatások számos stukkóból készült maja maszkot, illetve szobrokat és más képmásokat hoztak felszínre.

A leleteket Toninában helyezték el és őrizték meg, a mostani bejelentés pedig a tanulmányozásuk hosszas időszaka után következett. Az INAH kutatói i. sz. 650 és 700 közé teszik a maszkok készítésének idejét, és álláspontjuk szerint témáikban az alvilágra, a földre és az égre utalnak.

Hasonló maszk került elő ugyanitt 2018-ban a Nap Templomából, amely az alvilág urát ábrázolja; a hasonló képmások alsó állkapcsa gyakran hiányzik, jelezve, hogy az ábrázolt alak halott.

Yadeun Angulo régész reméli, hogy a maszkokat alkalmuk lesz ideiglenes kiállításokon bemutatni az isteneket ábrázoló szobrokkal együtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
INAH / Silvia Vázquez

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár