2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A „megbundázott” házassági nyereményjáték győzteseinek így sem volt könnyű dolguk 1932-ben

2021. március 5. 16:39 Murányi Gábor

Epilógus

E filmszüzsének is beillő történetben már jelen lévő baljós előjelek az évek folyamán tovább sűrűsödtek. A film reklámarcai (és 1942-ben született leányuk) osztoztak a magyarországi zsidósorsban.

A megpróbáltatásokat azonban – a férj munkaszolgálatosként, a feleség és a kislányuk a pesti gettó védett házának lakójaként, illetve a svéd embermentő diplomata, Raoul Wallenberg határozott Duna-parti közbelépésének köszönhetően – túlélték.

Házasságkötésük 40. évfordulóján pedig felkeresték az akkortájt „kávéházi íróként” félretolt, krokik és humoreszkek írásából élő Zágon Istvánt.

Az emlékidézés során sok mindenről esett szó, az egykori pályázatnyertesek számára például csak akkor derült ki az, hogy a konzervatív keresztény-nemzeti lap valamikori munkatársa maga is asszimiláns volt, s az 1940-es években már rá is vonatkoztak a zsidótörvények. A Török házaspár egyetlen dolgot nem mert bevallani az idős mesternek: azt, hogy a nekik szerencsét hozó filmet soha nem látták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
„Székely Erzsike”A Színházi Élet 1932. évi, egyik késő őszi számában bejelentették, hogy a Szegény lányt nem lehet elvenni premierjét azzal teszik különlegessé, hogy a szerző, Zágon István férjhez segít egy szegény lánytTörök Tibor, a vőlegényAz ajánlott leányzó, Székely Erzsike a szegénységi feltételeknek megfelelt, továbbá nem volt „trampli”, sőt egészen fotogénnek tűntSem Erzsikének, sem vőlegényének, Török Tibornak nem tetszett az umbuldaA filmpremier napján tartott polgári esküvőA világháborút a férj munkaszolgálatosként, a feleség és a leányuk egy védett ház lakóiként élték túl (itt egy 1948-as fényképen), ám a sors fintora Zágonnál mutatkozott meg leginkább, akire a negyvenes években már szintén vonatkoztak a zsidótörvények

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár