2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A vadnyugat örök rejtélye: valóban Butch Cassidyt és a Sundance kölyköt lőtték le a törvény emberei Bolíviában?

2023. január 18. 14:20 Múlt-kor

Teóriák a túlélésről

Éppen azért, mert a hivatalos szervek nem erősítették meg azt, hogy Butch Cassidy és a Sundance kölyök halt meg, szinte azonnal szárnyra kaptak a hírek, amelyek szerint valójában mindketten életben vannak, és új személyiséget felvéve bújnak meg a hatóságok elől.

A Pinkertonok például soha nem állították le a keresésüket, 1921-ben Wiliam Pinkerton azt állította, hogy a Sundance kölyök egy perui börtönben raboskodik, ahová egy bankrablást követően került. Egyesek szerint ezt megelőzően Párizsban egy műtéten vett részt, amelynek során az arcát megváltoztatták.

2012-ben egy William T. Phillips nevű illetőről állította egy író, hogy ő volt Butch Cassidy, mivel hátrahagyott egy kéziratot, amelyben olyan részleteket is felsorol, amelyeket csak szemtanú jegyezhetett meg. Később azonban kiderült, hogy Phillips valójában Cassidy egyik alkalmi bűntársa volt, ezért ismerhetett meglepő részleteket.

Josie Bassett egy 1960-as interjúban azt állította, hogy Cassidy meglátogatta őt az 1920-as években, miután visszatért Amerikába. Butch Cassidy húga, Lula Parker Betenson is azt állította, hogy a bátyja visszatért az Egyesült Államokba.

Az 1920-as években felkereste a családját a Utahban lévő Circleville-ben, ahol Lula bátyjai mint Butch Cassidyt mutatták be neki. A vele készült interjú szerint Cassidy 1937-ben halt meg, de a családjától távol temették el.

A Sundance kölyök túléléséről is felrepültek a pletykák, egy William Henry Long nevű férfi a Utah állambeli Duchesnéből azt állította, hogy ő az. Ám amikor DNS-mintát vettek a maradványaiból, és azt összevetették a Sundance kölyök rokonaitól vett mintákkal, azok nem mutattak egyezést.

Kétségtelen, hogy a bolíviai hatóságok álláspontja nagyban megkönnyítette a túlélésben hívők dolgát, ráadásul a két bűnözőnek alapos oka volt arra, hogy ha valóban nem ők haltak meg, akkor az így támadt lehetőséget kihasználva meghúzódjanak.

Mindenesetre a haláluk körüli rejtély hozzájárult ahhoz, hogy utóbb számos könyv, valamint egy nagy sikerű, kultikussá vált film is foglalkozzon az életükkel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár