A „tábori hasügyminiszterek” akár géppuskatűzben is ellátták a rájuk bízott katonákat
2022. május 28. 16:20 S. Nagy Anikó – Spekál József
Korábban
Tábori hasügyminiszter
A katona két legfontosabb élelmiszere a kenyér és a hús volt. A kenyeret tábori sütödék készítették. Pótsütőkemencéket és polgári pékségeket is igénybe vettek. Hegyvidéken hordozható kemencét alkalmaztak. A húsellátást négynapi szükségletet fedező vágómarhatelepek biztosították.
A 250–260 adagos gulyáságyúban, hegyvidéken a 25 fős, málhásállatokkal szállítható főzőládákban az egyszerű étkezés valamennyi fogását elkészítethették. A főétkezés levesből, húsból és főzelékből állt. Gyakran volt húsleves marha-, disznó- vagy ürühúsból leveszöldséggel vagy a nélkül, rántott, illetve krumplileves.
A cipókat hordozható kemencében sütötték
A katonák legjobban a gulyást kedvelték krumplival, rizzsel, babbal, darával, árpakásával. Nem állhatták a levespépet, amikor a húst a köret egész rizsmennyiségével együtt főzték. A főtt és vagdalt húsokhoz főtt rizst vagy darát kaptak hagymaszeletekkel, árpakását, borsót, babot, lencsét, pohánkát, burgonyát, káposztát, puliszkát vagy mamaligát (kukoricaliszt zsírral vagy szalonnával, pirított hagymával).
![](https://ad.jumu.hu/www/images/8d66745966c0e4618957c14db83fc473.jpg)
Esetenként saját készítésű tésztanemű (gombóc, galuska, tarhonya), friss tejben főtt rizs, köleskása, dara egészítette ki az étrendet. A legjobb szakácsok kiérdemelték a „tábori hasügyminiszter” rangot. A gulyáságyú körül sündörgő tisztektől hallott híreket saját gondolataikkal színesítve terjesztették. Az így keletkezett „szakácsparancsoknak” a bakák jobban hittek, mint a hivatalosaknak.
A húsellátást négynapi szükségletet fedező vágómarha-telepek biztosították (fent a húsfeldolgozás látható)
Lázár Miklós az olasz fronton feljegyezte a menüt 1916. július 9. és 15. között: a legénység reggelire (fiókmenázsira) három alkalommal 50 g szalonnát kapott, kétszer 50 g nyári kolbászt, egyszer 50 g nyári szalámit, egyszer pedig főtt tojást. Ebédre a leves után hatszor volt marhahús, egyszer húskonzerv, kétszer zöldbabfőzelék és káposztafőzelék, egyszer szárazbabfőzelék, burgonyafőzelék és gersli (árpagyöngy).
A hét öt napján fejenként negyed liter bor, két napján pedig fél liter sör járt. Ittak naponta 6 deci forró feketekávét, hűsítőként grogot vagy hideg teát, ivóvizet. Kiosztottak 10 szál cigarettát vagy fél csomag dohányt. A napi kenyéradag fél kenyér volt. A tisztek felváltva reggeliztek tojást, sonkát, sajtot, császárhúst, krinolint.
Vacsorájuk: zöldbableves, tűzdelt bélszín burgonyafőzelékkel, „ugorkasalátával”, tortaszelet; becsinált leves, kacsapörkölt makarónival, mandulás kifli; karalábéleves, szalonnás marhasült zöldbabfőzelékkel, palacsinta; grízgaluskaleves, marhasült tökfőzelékkel, csokoládés rolád; burgonyaleves, gombás sült makarónival és „ugorkával”, túrós kifli. Kijárt nekik naponta egy-egy üveg ásványvíz és sör vagy 3 deci bor, hetente egy tejkonzerv.
Támogasd a
szerkesztőségét!
![2024. nyár: Hírhedt emberrablások](/ih0Ax/article_issue/.275x275/167.jpg)
történelmi magazin
legújabb számát?
kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
Az első 500 előfizetőnek.
- Az első világháborúban kozákezredet vezetett az utolsó iráni sah tegnap
- Alig váltott ki sajtóvisszhangot a hajdúszoboszlói fürdő két háború közti megnyitása tegnap
- Önmaga védelmét látta el Fidel Castro a Moncada laktanya csúfosan végződő ostroma után tegnap
- Sikert sikerre halmozott a diplomáciában uralkodása idején I. József tegnap
- Interaktív technikai eszközök is segítik a geszti Tisza kastély kiállításának megismerését tegnap
- Cselszövéseivel saját magát is halálra ítélte Lope de Aguirre tegnap
- Folyamatosan lehet jelentkezni az MFB Otthonfelújítási Programjára tegnap
- Visszatér az éjszakai felvonulás a Debreceni Virágkarneválra tegnap