2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szkíta emberáldozatoktól a női Robinson Crusoe-ig: ezek voltak a hét legizgalmasabb cikkei

2020. szeptember 26. 11:36 Múlt-kor

Ha lemaradtak volna az elmúlt hét legérdekesebb írásairól, most bepótolhatják. A Múlt-kor elhozott Önöknek hét dolgot, amit a rómaiaknak köszönhetünk, elmerültünk a Hungária fürdő kalandos történetében, felfedeztük a szkíta társadalom erőszakosságának nyomait, és követtük útjára az alaszkai nőt, aki egyedül élt túl két éven át a fagyos Vrangel-szigeten.

Hét utánozhatatlan római találmány

Már a Monty Python Brian élete című komédiában is felmerült a kérdés: „mit adtak nekünk a rómaiak?” A válasz meglehetősen sokrétű: a közlekedésben, az információközlésben, az építészetben és az időszámításban is felfedezhető a mai napig az ókor egyik legfejlettebb civilizációjának öröksége – bővebben itt olvashatnak róla.

Tiltott légyottoktól kommunista színházig: Mi minden történt a Hungária fürdő falai között?

Az 1827-ben megnyílt Hungária hosszú időn át Pest egyik legjelentősebb fürdője volt. Sodorta el árvíz, süllyesztette meg metróépítés, működött benne színház, de rendőrségi botrány középpontjába is keveredett, tulajdonosai pedig olykor még az egészségbiztosítási csaláshoz is folyamodtak a nagyobb bevétel érdekében. A különleges épület rendkívül színes történetéről itt olvashatnak többet.

Skalpolás és lefejezés: erőszakos élet a sztyeppén

A kelet-oroszországi Tuvai Köztársaságban egy, egészen a bronzkorig visszanyúló szkíta temetőben későókori csontmaradványokat vettek alaposabban szemügyre svájci és orosz kutatók. Felfedezéseik meglehetősen komor képet festenek a pusztai nomádok életéről: Habár a fizikai erőszak nyomait mutató csontmaradványok jobbára férfiakhoz tartoztak, nők és gyermekek is voltak az áldozatok közt – többjükön a torok elvágása, illetve a skalpolás nyomai is felfedezhetők. A hátborzongató felfedezésről itt írtunk.

A gyermekéért túlélő anyuka

1923. augusztus 19-én a Szibéria partjaitól 160 kilométerre északra fekvő Vrangel-szigeten a rénszarvas zubbonyába bugyolált Ada Blackjack hozzálátott, hogy összeállítsa szegényes vacsoráját. A nő két évvel korábban szakácsként érkezett a szigetre egy csapat sarkkutatóval. Az expedíció szerencsétlenül alakult: a résztvevőket a pokoli idő és az éhség tizedelte, így a végén már csak Ada maradt életben az öttagú társaságból. Történetét itt olvashatják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A Tuvai Köztársaságban megtalált szkíta sírok egyikeAda Blackjack a fiával, Bennett-telA Hungária szálló 1910-benA római Colosseum belseje

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár