2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Szabadság-szobron is lyukat ütött a német szabotőrök robbantása New Yorkban

2022. május 9. 18:02 Múlt-kor

Forró nyomon

A Black Tom szigeti robbanást követő nyomozás először két éjjeliőrt gyanúsított meg, akik cserépedényekben tüzeket gyújtottak, hogy elzavarják a szúnyogokat. Ám hamar kiderült a vizsgálatokból, hogy az általuk gyújtott tüzek túl messze voltak ahhoz, hogy gondot okozzanak.

Thomas J. Tunney, a New York-i rendőrség felügyelője gondolt először arra, hogy a robbanást nem véletlen baleset, hanem szándékos szabotázs okozta. Tunney szakértője volt a bombáknak, mivel a bombamerényletekben utazó anarchista csoportok után nyomozott a századforduló környékén.

A gyanú egy németre, Franz von Rintelenre terelődött. Von Rintelen 1915-ben érkezett az Egyesült Államokba, hamis svájci útlevéllel, álnéven. Tevékenységének a középpontjában a szabotázsakciók álltak.

Ezeket általában időzített bombák segítségével, a britekkel szembenálló ír dokkmunkások köréből toborozva érte el. De munkásszervezetet is alapított, hogy sztrájkokkal és munkalassításokkal késleltesse az antantnak behajózni szánt amerikai segítséget.

Rintelen bőséges pénzt hozott magával, amellyel igyekezett minél több embert megnyerni magának. Valószínűleg így került a látókörébe Michael Kristoff, egy szlovák bevándorló, aki Bayonne-ban, New Jersey államban élt, és 1916 júliusától a Black Tom sziget hadianyag-raktáraiban dolgozott.

A nyomozók látókörébe Kristoff úgy került be, hogy idős szállásadója beszámolt nekik arról, hogy a robbanás reggelén a férfi zavartan viselkedett, és magában motyogva azt kérdezgette, hogy „mit tettem?”.

Azt is megtudták a férfiról, hogy olykor éjjel, piszkos kézzel és ruhában tért haza, üzemanyagbűzt árasztva. 1916 augusztusában a hatóságok letartóztatták Kristoffot, és hamar megdöntötték az alibijét. Ezt látva a férfi megtört, és beszámolt egy széles, német ügynökökből álló hálózatról, amelyet New Yorkból irányítottak és fizettek. A vallomás ellenére a hatóságoknak el kellett engedniük, mivel nem sikerült közvetlen bizonyítékot szerezni Kristoff ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
tűzoltóhajó a romok köztAmerikai hadianyaggyár 1917-benA The World's Work magazin hirdetése 1918-ból, a leleplezett német kémhálózatról szóló anyaggalWilson elnök a Németország elleni hadüzenetre kéri a kongresszust 1917 áprilisában

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár