2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nagyobb haszon érdekében süllyeszthette el rozoga hajóját Feketeszakáll

2020. július 29. 15:58 Múlt-kor

Állatias erő

Feketeszakáll Edward Thatch (vagy Teach) néven látta meg a napvilágot 1660-ban, valószínűleg az angliai Bristolban. Thatch egy „állami” kalózhajón (úgynevezett privatérhajón) szolgált tengerészként, majd a karib-tengeri New Providence szigetén telepedett le.

A szárazföldet azonban unalmasnak találta, és 1716-ban kalóznak állt. Egy évvel később már mindenki rettegte a nevét a Karib-térségben.

A sikere azonban kérészéletű volt, mert 1718-ban a Királyi Haditengerészet tisztjei csapdát állítottak neki, és egy rajtaütést követően megölték a rettegett kalózvezért.

Feketeszakáll rövid kalóz pályafutása során félelmetes hírnevet szerzett magának. A források egyfajta állatias, szinte emberfeletti erőről beszélnek, amely a csatában hatalmába kerítette a rablóvezért.

Egyes források azt is megemlítik, hogy hosszú fekete hajában parázsló kanócokat rakott, amely a küzdelemben igen félelmetes külsőt kölcsönzött neki.

A Feketeszakállról kialakított képet csak tovább erősítette a rablóvezér zászlóshajója, az Anna királynő bosszúja névre átkeresztelt háromárbocos fregatt. Az Anna brit királynőről elnevezett hajó 40 ágyúval volt felfegyverezve, így komoly tűzerővel rendelkezett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Az Anna királynő bosszúja makettja az Észak-Karolinai Történeti Múzeumban, Raleigh városában (kép forrása: Wikimedia Commons)A hajó egy korabeli metszeten (kép forrása: Wikimedia Commons)Jean Leon Gerome Ferris: A kalóz Feketeszakáll elfogása, 1718. (1920) (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár