2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

A mellszobraik alapján így nézhettek ki Róma császárai

2019. március 4. 17:44 Múlt-kor

Augustus, a bölcs császár

„Két leányom van, és mennyi bajom van velük! Az egyik a köztársaság, a másik Iulia” – fakadt ki egy alkalommal az idős Augustus (Kr. e. 63 – Kr. u. 14), akinek császári uralma idején egy szem gyermeke, a temperamentumos, három férjet elfogyasztó, olykor orgiákat rendező, végül száműzött Iulia minden bizonnyal sokkal több fejfájást okozott, mint maga Róma.

A sovány, alacsony termetű Gaius Octaviust kevesen vették komolyan, amikor Caesar meggyilkolása után kiderült, nagybátyja örökbe fogadta, és vagyona zömét ráhagyta. A 19 évesen a polgárháború közepébe csöppenő ifjú azonban nem rettent meg, és zseniális politikai érzékkel – ha kellett, légiókkal vonult Róma ellen, vagy tisztogatásokba kezdett –, a „festine lente” (lassan járj, tovább élsz) filozófiáját követve végül egyedül maradt a politikai porondon. A türelmes és állhatatos Octavianus a heves Ceasarral ellentétben pontosan értette népe gondolkodását, és úgy ragadta magához a hatalmat, hogy a köztársasági hagyományokat tiszteletben tartotta.

Az augustusi jelzővel illetett császár több területet hódított meg az Örök Város számára, mint bárki előtte vagy utána, uralma idején Róma virágzott, területén béke honolt. A Princeps szerény körülmények között, egyszerű, még mozaikot sem látott házban élt, kizárólag olyan öltözékben járt, amelyet a család nőtagjai szőttek, és meglepően keveset evett.

A magát költőként is kipróbáló, ugyanakkor a helyesírással nem sokat törődő császár unokáit is túlélte. Bár olykor szeretőknél kereste a kalandot, harmadik felesége, a hűséges, ám végtelenül ravasz – egykor ádáz ellenségétől, Claudius Nerótól elcsábított – Livia mellett haláláig kitartott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár