2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A legkülönfélébb okokból csatlakoztak Szálasi mozgalmához annak női tagjai

2021. május 4. 14:53 Pető Andrea

A fizetett aktivisták

A Nyilaskeresztes Párt női tagjainak egy másik csoportját azok az egyedül élő nők alkották, akik alsó középosztálybeli származásúak, és kommunikációs stílusukat a pártvezetéssel szembeni állandó panaszkodás jellemezte. Ebből a csoportból származtak a Hűségszék női tagjai is, akik nyilashitükért börtönbüntetést szenvedtek a Horthy-rendszerben.

Közülük való Hunyadi Mária angol szakos tanár, akit 1939-ben internáltak nyilasérzelmei miatt, és Szálasi érmet is adott neki a tevékenységéért. A modernitást, a női szerepek megváltozását, s a szerintük ezzel együtt járó erkölcsi züllést okolták azért, hogy nem sikerült férjet találniuk.

A tagok közt megtaláljuk azokat is, akik megélték a társadalmi nemi egyenlőtlenségeket a munkahelyükön: csatlakoztak a párthoz, és pártmunkát is végeztek, amit egy teljesen hétköznapi, fizetett és biztos állásnak tekintettek.

Nem szabad elfelejtenünk: a munkavállaló nők védelme fontos pont volt a nyilaspárt programjában. Természetesen ez az adott kontextusban azt jelentette, hogy a „magyar” női munkavállalót védelmezték az „idegen” munkaadótól.

A nyilas pártaktivista nők esetében van egy csoport, melynek célja egészen más, mint csupán a munkakörülmények javítása. Tisztán hatalmi igényeket fogalmaznak meg – és a világ jobbítását. A nyilaspárt egyes tagjai gyönggyel kirakott nyilaskeresztes brosst vagy gyűrűt hordtak, és fess, női nyilasegyenruhát varrattak, vagy férfiruhát viseltek. A nyilaspárt erőszakra épülő hatalmi kört kínált a nőknek, és többen ezért léptek be. Tudatosan részt akartak venni a politikában, mely közismerten nem a nők világa, hiszen céljuk, mint egy missziós mozgalomnak, egy új világ felépítése volt.

Kozma Mária egy ilyen tipikus pártaktivista, akinek élete a „kisnyilasokkal” kapcsolatos történeti vitához is adalékul szolgál. Ő nemcsak politizált, hanem a háború végén egy lakást is átvett – úgymond – megőrzésre, és mikor annak a bérlője előkerült, nem akarta az ingatlant visszaadni, erre az feljelentette. Bebörtönözték, majd szabadulása után felajánlkozott az ÁVH-nak, ahol örömmel fogadták, és elkezdett besúgóként dolgozni mint a házfelügyelők szakszervezetének, a Magyar Nők Demokratikus Szövetségének és a Magyar–Szovjet Társaságnak a tagja.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Lutz Gizellának egy mise utáni ebéden akadt meg a szeme egy „gyönyörű vezérkari férfin”, Szálasi FerencenKovács Klára, Szálasi titkárnője jegyzőkönyvet vezetAz Andrássy út 60. helyiségeit 1937-től kibérlő Szálasiék olykor „elfelejtettek” fizetni érteCsupán két női vezető a nyilasnagygyűlés férfitengerében: az egymással állandóan vetélkedő Thománé és DücsőnéA szélsőjobboldali pártban sok nő látott el adminisztrációs feladatokatA bélműködések kutatásával foglalkozó, nemzetközileg elismert Kokas Eszter még nem zárta ki a zsidókat a női orvosszervezetbőlSzálasi a tárgyalásán megmutatta a kamerának a hímzett nyilaskeresztes zsebkendőt, ezzel akarván bizonyítani, hogy a párt nőtagjai nem végeztek politikai munkátNők érkeznek a népbírósági tárgyalásra hallgatóságnakPető Andrea a könyvében egy krimiszerűen izgalmas gyilkossági eset szemszögéből mutatja be a nők nyilasmozgalomban betöltött szerepét
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár