2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A középkor öt legendás törvényen kívülije

2024. február 23. 09:05 Múlt-kor

Az érinthetetlen: Ghino di Tacco

A sokszor csupán Ghinóként emlegetett 13. századi itáliai rabló szintén nemesi születésű volt, az ő esetében azonban „családi vállalkozásként” indult az utazók kirablása a Sienai Köztársaság területén, ahol az egyház súlyosan megadóztatta a világi földbirtokosokat.

Édesapjával, nagybátyjával és öccsével a „négyek bandája” néven voltak ismertek, tevékenységük pedig eleinte immunitást élvezett a törvény előtt, mivel erős pártfogóik, a Cacciacontik birtokában voltak a környékbeli várak.

Idővel túlmentek egy határon, ezért édesapját és nagybátyját kivégezték. Ghinót végül csak száműzték, de ő Radicofani nehezen bevehető erődítményét elfoglalva folytatta tovább a rablást. Az utazókat (sokszor zarándokokat) megállítva átnézte ingóságaikat, majd nagy részüket elkobozta – annyit azonban mindig hagyott náluk, hogy túléljenek, és a történetek szerint ilyenkor meg is vendégelte őket.

Ghino végül bosszúból megölte a bírót, aki halálra ítélte édesapját és nagybátyját, skalpját pedig sokáig Radicofani falain tartotta közszemlén. Ezért a tettéért is sikerült elkerülnie aztán a felelősségre vonást: foglyul ejtette Cluny apátját, miközben az Róma felé tartott.

Miután a legenda szerint kikúrálta a gyomorbántalmakkal küzdő apátot, az meggyőzte magát a pápát arról, hogy részesítse kegyelemben Ghinót. Ezt követően – a róla megemlékező források szerint – békében élte le napjait.

Meg kell azonban említeni, hogy habár Ghino di Tacco a legtöbb forrás szerint békében, természetes okokból halt meg, a közel kortárs Benvenuto da Imola szerint erőszakosan – azonban nem bűnöző életmódja következtében.

Benvenuto szerint miután mind a pápától, mind a Sienai Köztársaságtól kegyelmet kapott, nem volt többé oka rejtőzködve élni – éppen ellenkezőleg, a nyilvánosság előtt kezdett jótékonykodni. A történet e változata szerint éppen egy dulakodásnak igyekezett véget vetni egy parasztokból és egy katonákból álló társaság között, amikor megölték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A sandwichi csata, amelyben Szerzetes Euszták életét vesztetteA „toszkán Robin Hood”, Ghino di Tacco szobraRobert Bruce skót király (1274-1329) a bannockburni csatában megöli Henry de Bohlent. Az igazi Thomas Dun vélhetően Robert oldalán harcolt kalózként.Pier Gerlofs Donia egy kora újkori könyvillusztrációnOtto Bache: „Az összeesküvők ellovagolnak Finderupból Klipping Erik meggyilkolása után 1286. Szent Cecília éjjelén”, 1880. A népszerű legenda szerint V. (Klipping) Erik dán királyt Stig Andersen Hvide saját kezével ölte meg, amiért az elcsábította feleségét.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár