2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

A kelták terjeszkedéséről mesél a bronz bokaperec

2015. március 24. 11:19

A délkelet-lengyelországi Sanok városához közel, Pakoszówka mellett egy ritka, i.e. 3. századból való kelta bronz bokaperec került elő a földből.

kelták

A történelemkedvelő amatőr régész, Tomasz Podolak éppen a délkelet-lengyelországi Pakoszówka mellett járt, mikor egy érdekes dologra lett figyelmes a földben. A férfi azonnal értesítette a felfedezésről barátját, Peter Kotowiczot, a sanoki Várostörténeti Múzeum régészét. Amikor a szakember felkereste a régészeti jelentőségét tekintve korábban nem túl ismert lelőhelyet, néhány nem túl mély gödröt talált, mindegyikben egy-egy bronztöredékkel. Bár elsőre nem sikerült azonosítani a leleteket, Kotowicz azt gyanította, hogy barátja kelta eredetű kincsekre bukkant. Miután a szakember feltárta a leletegyüttes körüli, nagyjából 6 méteres területet, kiderült, hogy a maradványok ugyanahhoz a tárgyhoz: egy 2300 éves kelta bokaperechez tartoznak.

Az ékszer még valamikor az ókorban tört ketté, darabjait - talán rituális okokból - szétszórták. A németül hohlbuckelringe-nek nevezett ékszerek a legjellegzetesebb kelta tárgyak közé tartoznak, s általuk jól nyomon követhető a kelták kelet-európai terjeszkedése. E bokaperecek először Dél-Németországban és a boiok (bójok) szállásterületén, a mai Csehországban jelentek meg az i.e. 3. század elején. A kelták idővel egyre inkább kiterjesztették hatalmukat keleti irányba is, így Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Kis-Ázsiában is vannak olyan lelőhelyek, ahol a kelta művészet e remekművei korábban már előkerültek.

A régészek most azt tervezik, hogy fémdetektorokkal is átfésülik a lelőhelyet, s remélik, hogy sikerül további forrást előteremteniük a kutatás folytatásához. A most feltárt bokaperec konzerválását jelenleg a Várostörténeti Múzeumban végzik, a hírek szerint a sanoki kastély egyik földalatti helyiségében fogják kiállítani valamikor az év végén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár