2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A hírhedt kalóz legendás kincse csak ólom és törmelék

2015. július 15. 14:47

Amerikai kutatók idén májusban egy szenzációs felfedezéssel rukkoltak elő: állításuk szerint megtalálták a hírhedt 17. századi skót kalóz, William Kidd kincseit egy hajóroncsban Madagaszkár partjainál. Az UNESCO azonban másképp vélekedik az, egy ötven kilogrammos ezüstrudat is magában foglaló „kincsleletről”.

Egy maine-i régész, Billy Clifford május elején egy dokumentumfilmes forgatócsoport kamerái előtt hozta felszínre az ezüstrudat, amelyet Kidd hajójának, az Adventure Galleynek a roncsában találtak meg Madagaszkárhoz tartozó Sainte Marie-sziget közelében. Clifford állítása szerint csapatával 13 hajóroncsot talált egy öbölben, s márciustól kezdődően ezek közül kettő feltárásán dolgoztak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) már a nagy bejelentéskor is bírálta Clifford módszereit, és azzal gyanúsította meg az amerikai kincsvadászt, hogy megrongálhatta az értékes tenger alatti régészeti helyszínt.

Nemrégiben az UNESCO szakemberei tüzetesebben is átvizsgálták a hajóroncsot, valamint a kincsleletet. Jelentésük szerint az „ezüst öntvény” valójában ólomból készült, a hajóroncsnak pedig a nyomát sem találni. „Amit ők az Adventure Galleynek, Kidd kapitány hajójának neveznek, valójában a Sainte-Marie-i kikötő egyes faszerkezeteinek törött maradványai. Hajómaradvány ott egyszerűen nincs. Az öntvény 95 százalékban ólmot tartalmaz, ezt nem lehet ezüstkincsnek hívni, ugyanis ezüstöt nem is tartalmaz” - áll a jelentésben. Néhány kutató szerint a víz alatti romok egy móló vagy egy part menti védőgát maradványai lehetnek.

Mindez igencsak kínos lehet Cliffordnak, aki májusban - miután felszínre hozták az „ezüstrudat” - a kincset még ott, a tengerparton átadta Hery Rajaonarimampianina madagaszkári elnöknek. Az átadási ceremónián megjelent az amerikai és a brit nagykövet is, a rudat pedig katonai őrizet alá helyezték.

A skót születésű William Kidd kapitány (1646-1701) eleinte az angol király szolgálatában kalózokat üldözött szerte a világban, később azonban maga is hírhedt és kegyetlen kalózzá vált. 1698-ban elfogták, bebörtönözték, a londoni parlamentben kihallgatták, majd 1701-ben felakasztották. A szóbeszéd szerint a 34 ágyúval felszerelt Adventure Galley az egyik zsákmányszerző útja során süllyedt el valahol az Indiai-óceánban. A legenda szerint Kidd hatalmas vagyont hagyott hátra, amelynek zöme még nem került elő. Az állítólagos zsákmány fellelése azóta is a kincsvadászok áhított vágya.

Barry Clifford már tavaly is összerúgta a port az UNESCO-val. Egy éve jelentette be, hogy Kolumbusz Kristóf hajójára lelt rá Haiti partjainál, de az ENSZ kulturális szervezete később cáfolta, hogy valóban a Santa Maria roncsáról lenne szó. Clifford egyébként azzal vált ismertté, hogy még 1984-ben megtalálta és a felszínre hozta a Whydah nevű kalózhajó roncsát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár