2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

A hírhedt kalóz legendás kincse csak ólom és törmelék

2015. július 15. 14:47

Amerikai kutatók idén májusban egy szenzációs felfedezéssel rukkoltak elő: állításuk szerint megtalálták a hírhedt 17. századi skót kalóz, William Kidd kincseit egy hajóroncsban Madagaszkár partjainál. Az UNESCO azonban másképp vélekedik az, egy ötven kilogrammos ezüstrudat is magában foglaló „kincsleletről”.

Egyes legendák szerint Kidd kapitány kincse nem a tenger mélyén van, hanem elásták

Egy maine-i régész, Billy Clifford május elején egy dokumentumfilmes forgatócsoport kamerái előtt hozta felszínre az ezüstrudat, amelyet Kidd hajójának, az Adventure Galleynek a roncsában találtak meg Madagaszkárhoz tartozó Sainte Marie-sziget közelében. Clifford állítása szerint csapatával 13 hajóroncsot talált egy öbölben, s márciustól kezdődően ezek közül kettő feltárásán dolgoztak. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) már a nagy bejelentéskor is bírálta Clifford módszereit, és azzal gyanúsította meg az amerikai kincsvadászt, hogy megrongálhatta az értékes tenger alatti régészeti helyszínt.

Nemrégiben az UNESCO szakemberei tüzetesebben is átvizsgálták a hajóroncsot, valamint a kincsleletet. Jelentésük szerint az „ezüst öntvény” valójában ólomból készült, a hajóroncsnak pedig a nyomát sem találni. „Amit ők az Adventure Galleynek, Kidd kapitány hajójának neveznek, valójában a Sainte-Marie-i kikötő egyes faszerkezeteinek törött maradványai. Hajómaradvány ott egyszerűen nincs. Az öntvény 95 százalékban ólmot tartalmaz, ezt nem lehet ezüstkincsnek hívni, ugyanis ezüstöt nem is tartalmaz” - áll a jelentésben. Néhány kutató szerint a víz alatti romok egy móló vagy egy part menti védőgát maradványai lehetnek.

Mindez igencsak kínos lehet Cliffordnak, aki májusban - miután felszínre hozták az „ezüstrudat” - a kincset még ott, a tengerparton átadta Hery Rajaonarimampianina madagaszkári elnöknek. Az átadási ceremónián megjelent az amerikai és a brit nagykövet is, a rudat pedig katonai őrizet alá helyezték.

A skót születésű William Kidd kapitány (1646-1701) eleinte az angol király szolgálatában kalózokat üldözött szerte a világban, később azonban maga is hírhedt és kegyetlen kalózzá vált. 1698-ban elfogták, bebörtönözték, a londoni parlamentben kihallgatták, majd 1701-ben felakasztották. A szóbeszéd szerint a 34 ágyúval felszerelt Adventure Galley az egyik zsákmányszerző útja során süllyedt el valahol az Indiai-óceánban. A legenda szerint Kidd hatalmas vagyont hagyott hátra, amelynek zöme még nem került elő. Az állítólagos zsákmány fellelése azóta is a kincsvadászok áhított vágya.

Barry Clifford már tavaly is összerúgta a port az UNESCO-val. Egy éve jelentette be, hogy Kolumbusz Kristóf hajójára lelt rá Haiti partjainál, de az ENSZ kulturális szervezete később cáfolta, hogy valóban a Santa Maria roncsáról lenne szó. Clifford egyébként azzal vált ismertté, hogy még 1984-ben megtalálta és a felszínre hozta a Whydah nevű kalózhajó roncsát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár