2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

A híres Lucy 3,8 millió éves ősének koponyája került elő Etiópiában

2019. augusztus 30. 11:36 MTI

Egy 3,8 millió évvel ezelőtt élt emberelőd csaknem teljes koponyáját tárták fel a kutatók Etiópiában. A szakemberek által MRD-nek elnevezett fosszília az Australopithecus anamensis fajhoz tartozik, amely nagyjából 4,2 millió évvel ezelőtt jelent meg.

Erről a fajról úgy vélik a kutatók, hogy közvetlen őse az Australopithecus afarensisnek, az emberelődök egyik leghosszabb ideig létező és legjobban ismert fajának, amelynek leghíresebb képviselője a Lucy névre keresztelt felnőtt nőstény egyed.

A 3,2 millió évvel ezelőtt élő Lucy részleges csontvázát 1974-ben tárták fel nagyjából 56 kilométerre az etiópiai Afar régió azon területétől, ahol az MRD koponyát találták 2016-ban.

"Ilyen felfedezés egyszer történik az ember életében" - mondta Yohannes Haile-Selassie, a Clevelandi Természettudományi Múzeum paleoantropológusa, aki a Nature című tudományos lapban közölt tanulmány egyik vezető szerzője.

A szakember elmondta, hogy a 3 millió évnél korábbi emberelőd-fosszíliák közül ez az eddig feltárt legteljesebb koponya.

Az Australopithecus anamensis esetében eddig csupán állkapocs-töredékeket és fogakat tártak fel, ami megnehezítette a faj alapos megismerését. A csaknem teljes koponya azonban kulcsfontosságú információkkal szolgál a faj étrendjéről, agyának méretéről és arcbéli sajátosságairól.

"A koponya anatómiai sajátosságai segítenek meghatározni a faj jellegzetességeit, aminek eredményeként megismerjük a fajok közötti evolúciós kapcsolatokat" - jegyezte meg Stephanie Melillo, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézet munkatársa.

A 20 centiméter hosszú és 11,5 centiméter széles koponya feltehetőleg egy felnőtt hímtől származik. Korábbi kutatások eredményei azt sugallták, hogy az Australopithecus anamensis nagyjából 1,5 méter magas lehetett. A szakemberek azonban nem bocsátkoztak becslésekbe a koponya tulajdonosának magasságát illetően.

"A koponya alapján egy primitív arcot kell elképzelni" - mondta Haile-Selassie.

Az Australopithecus anamensis két lábon járt, de valószínűleg fára is mászott. Masszív felépítésű, hosszúkás arca volt, előreugró állkapoccsal, és a fején csontos "taréj" húzódott, ami erős állkapocsizomról árulkodik. A koponya gazdája a jelek szerint egy folyótorkolathoz közeli száraz bozótosban élt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár