2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A gyilkos apácától Little John elátkozott combcsontjáig – 7 népszerű mítosz Robin Hoodról

2018. november 22. 13:16 Múlt-kor

Robint a yorkshire-i Kirklees zárda területén temették el, ahol sírja ma is megtekinthető

A legenda egyes változatai szerint Robin Hood orvosi segítségért ment a zárdába, ahol az álságos főnöknő kezelés alá vette, és szándékosan túlvéreztette. Robinnak azonban utolsó erejével sikerült egy nyílvesszőt kilőnie oda, ahol akarta, hogy eltemessék. A Tudor-kori író, Richard Grafton arról számol be, a főnöknő az út mellé temette az útonállót:

„Ott, ahol rabolni és prédálni szokta volt az arra járókat. És sírjára az említett főnöknő egy igen szép követ fektetett, amelyre Robert Hood, William of Goldesborough, és mások nevei voltak faragva. És az ok, amiért oda temette, az volt, hogy a mindennemű idegenek és utazók, tudva és látva, hogy ott van eltemetve, biztonságosabban és félelem nélkül vennék arra útjaikat, amit nem mertek megtenni említett törvényen kívüliek életében. És az említett sír két végén kőkeresztet emeltek, amely jelenleg ott látható.”

A közeli Pontefract város régiségkereskedője, Nathaniel Johnston által 1665-ben készített rajz egy fekvő kőtömböt ábrázolt, melyet virágos kereszt díszít (az álló keresztek eddigre vélhetően eltűntek). A tömbön az olvasható: „Itt nyugszik Roberd Hude, Willm Goldburgh, Thoms (…)”. Semmiféle információ nem áll rendelkezésre Williamről vagy Thomasról, és a felirat a beszámolók szerint már Johnston rajza előtt is „alig olvasható” volt. Teljesen elképzelhető, hogy Robin Hoodot olyan sírba temették, amelyben már voltak más maradványok, de ha az emlékművet röviddel halála után emelték (bármikor is volt), igencsak különös, hogy 1540 előtt nincs róla említés.

A Kirklees zárda az Armitage család tulajdonába került a kolostorok VIII. Henrik alatti megszüntetését követően, a 18. században pedig az érdeklődő Samuel Armitage a kérdéses kő alatt egyméteres magasságig leásatott. Attól félt, a sírrablók már korábban megelőzték, az igazság azonban az volt, hogy nem is volt sír, amit kirabolhattak volna – a helyszínen úgy tűnik, korábban nem ástak, Armitage pedig arra következtetett, az emlékművet „máshonnan hozták, és a vulgáris hagyomány Robin Hoodhoz kötötte.”

A kőben rendszeresen kárt tettek olyanok, akik maguknak akarták egy darabját emlékül, vagy mert úgy hitték, képes gyógyítani a fogfájást. Az Armitage-család később alacsony téglafallal vette körbe, amelynek vas korlátja volt – ennek darabjai napjainkban is láthatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A zárda kapuslakásaJános angol királyAz állítólagos sír napjainkbanRobin Hood és emberei mulatnak az erdőbenMarian és Robin HoodLittle John állítólagos sírja napjainkbanRobin Hood állítólagos sírköveAz edwinstowe-i Szent Mária templomI. (Oroszlánszívű) Richárd angol király
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár