2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A francia forradalom ihlette rabszolgafelkelés vezetett a független Haiti születéséhez

2022. január 1. 14:52 Múlt-kor

„Meg kell ölnünk a hegyekben élő négereket, férfiakat és nőket, csak a 12 év alatti gyerekeket hagyhatjuk életben. Síkvidéken a néger lakosság felét kell elpusztítanunk” – állt Charles Leclerc tábornok, a Napóleon által 1802-ben a túlzott önállóságra törekvő Saint-Domingue-iak megregulázásával megbízott expedíciós erők vezetőjének egyik jelentésében.

A tábornok nem tudta teljesíteni tervét, mivel már 1803-ban elvhalálozott sárgalázban, a függetlenségükért harcoló, jórészt rabszolgákból álló Saint-Domingue-i sereg pedig új erőre kapott, és a korábbi francia gyarmat 1804. január 1-jén Haiti néven (Saint-Domingue régi indián elnevezése) kikiáltotta függetlenségét.

Ez volt a legnagyobb rabszolgafelkelés Spartacus mozgalma óta, és egyben a történelem egyetlen olyan rabszolgafelkelése, amely egy új állam megalapításával végződött.

A francia forradalom jelszavait átvevő, szabadságot és egyenlőséget követelő fekete rabszolgák felkelése 1791 augusztusában a sziget északi részén található ültetvények lángba borításával kezdődött meg.

A megmozdulás sikeres volt, ugyanis a gyarmaton 1793 augusztusában eltörölték a rabszolgaságot.

A felkelés vezetője egy egykori fekete rabszolga, François-Dominique Toussaint Louverture, a „fekete Napóleon” volt, aki 1801-ben proklamálta Saint-Domingue saját alkotmányát.

Napóleon erre válaszul a szigetre küldött húszezer fős expedíciós sereget, amely kezdetben jelentős győzelmeket aratott. Toussaint Louverture-t Franciaországba deportálták, ahol még 1803-ban, fogságban halt meg.

A sereget megtizedelő sárgaláz, valamint az ellátási zavarok azonban komoly gondot okoztak a megszállóknak, a Leclerc tábornok helyett az expedíciós erők élére kinevezett Rochambeau vikomt kegyetlenkedéseivel pedig soha nem látott mértékben egyesítette a – brutalitásban egyébként nem sokkal elmaradó – mulatt és fekete lakosságot.

Mivel Napóleon figyelmét egyre inkább Európa kötötte le, végül lemondott Saint-Domingue-ról. Ezzel létrejött az amerikai kontinens második, Latin-Amerika (spanyol gyarmatosítás óta) első független állama.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Charles Leclerc tábornok érkezése

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár