2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A DNS vezethet el az igazságos kalózkapitány maradványainak azonosításához

2021. február 17. 16:17 Múlt-kor

Az igazságos kalózok

Mielőtt Bellamy és emberei elkötötték volna a Whydah-t, a hajó a kalózkodásnál is sötétebb célból járta az Atlanti-óceánt: rabszolgahajó volt. A kalózok éppen első útján kaparintották meg.

„A Whydah éppen eladott egy szállítmány rabszolgát Jamaicán, és éppen Anglia felé tartott az eladásból származó pénzzel” – mondta el Clifford.

Mire a hajó elsüllyedt Új-Anglia partjainál, már nem csupán a rabszolgaeladásból származó arany volt a fedélzetén, de azon legalább 50 hajóról származó értékek is, amelyeket ezt követően Bellamy és legénysége kifosztott. A roncsban és körülötte eddig több mint 15 000 pénzérmét találtak és azonosítottak. A Whydah máig a világ egyetlen igazolt kalózhajó-roncsának számít.

A csapat az új felfedezések elemzése mellett továbbra is vizsgálja a Whydah roncsa körüli konkréciókat, amelyek további tárgyi leleteket rejthetnek a tenger mélyén.

A Whydah Kalózmúzeum munkatársai arra is felhívják a figyelmet, hogy a hajóról a rabszolgák fogva tartására használt láncok és bilincsek is előkerültek. Az ilyen leletek „kiemelten fontosak, mint afféle ''élő kapcsolódási pontok', avagy 'próbakövek' az emberi történelem egy rendkívül tragikus epizódjához.”

Clifford egyetért ezzel. „Ez a hajóroncs igencsak szent hely. Tudjuk, hogy a legénység harmada afrikai származású volt, és az, hogy a rabszolgahajó Whydah-t is kifosztották, egészen újfajta fényben tünteti fel őket.”

Számos történész szerint valószínű, hogy a kora újkori atlanti-karibi világ kalózai – habár kétségtelenül bűnözők voltak, akik gyakran a kegyetlenségektől sem riadtak vissza – egalitárius közösségeket alkottak, és bőrszín alapján sem tettek különbséget egymás közt. „Fekete Sam” Bellamy például kimondottan híres volt arról, hogy egyenlő bánásmódban részesítette legénységének tagjait származásuktól függetlenül.

Módszereinek azonban nem volt ideje hosszabb távon kibontakozni: kalózkarrierje körülbelül egy évig tartott, mielőtt a Whydah-val együtt elsüllyedt.

Clifford és kutatótársai mindenesetre abban reménykednek, a hajóroncs további titkokat árul még el arról, milyen volt hajdanán az élet a tengeren.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A csontokat tartalmazó konkrécióról készült röntgenfelvételA Whydah makettja a múzeumbanA Samuel Bellamy által használt fekete lobogó
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár