2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

A 18 éves francia lány, aki 25 németet fogott el Chartres ostroma során

2019. február 11. 17:34 Múlt-kor

A francia tizenéves lány, Simone Segouin számos alkalommal kockáztatta életét a német megszállók elleni titkos háború során. A világ számos újságjába került bele az a híres képe, amelyen sapkájában, kockás rövid felsőjében és rövidnadrágjában – egy gépfegyvert szorongatva – lapul két felkelő társa között egy épület falánál. Az ellenállás oszlopos tagjaként részt vett vonatok kisiklatásában, hidak felrobbantásában az észak-franciaországi Chartres városában és a környékén, valamint Párizs és Chartres 1944-es felszabadításában is tevékeny szerepet vállalt. Ekkor még csupán 18 éves volt.

Simone Segouin

Simone Segouin – álnevén talán ismertebb: Nicole Minet – 1925-ben született a franciaországi Thivars-ban. A hazája második világháborús német megszállása idején a Francs-Tireurs et Partisans nevű ellenálló csoport tagjaként 1944. augusztus 23-án követte el élete legjelentősebb tettét: a harcok során 25 német katonát ejtett foglyul, valamint többet likvidált a szövetségesek előrenyomulásakor Chartres ostrománál. Később Párizsban is jelen volt a főváros felszabadításánál. A háborúban mutatott bátorságáért hadnagyi rangot nyert, később pedig megkapta a Croix de guerre (hadikereszt) kitüntetést is.

„Az egyik legnagyszerűbb napjaim egyike volt, amikor a háború vége felé 25 német katonát kaptam el” – mondta egy interjúban a Daily Expressnek 2016-ban. „Jó érzés volt, amikor egyre valóságosabbá vált, hogy a hazánk hamarosan le fogja rázni magáról a megszállás terheit” – tette hozzá.

„Nem én voltam az egyedüli nő, aki csatlakozott az ellenálláshoz. (…) Büszke vagyok arra, amit csapatként, együtt értünk el. Ám a legszebb pillanat valószínűleg az volt, amikor Charles de Gaulle tábornokkal bevonulhattunk Párizsba. Csodálatos érzés volt belépni a városba, ám az izgatottságom igencsak korlátozott volt akkor még, hiszen ez a tett még elég veszélyesnek bizonyult” – magyarázta.

Simone egyik első küldetése az volt, hogy el kellett lopnia egy német tiszttől egy kerékpárt, amellyel – annak átfestését követően – felderítő feladatokat kellett végrehajtania, majd üzeneteket továbbított vele. MP 40-es géppisztolyát (Maschinenpistole 40) is ugyanettől a némettől szerezte.

A lány a háborút követően nővér lett Chartres városában, ahol a hőstettei révén rendkívüli népszerűségre tett szert. A közeli Courville-sur-Eure nevű falucskában egy utcát is elneveztek róla.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár