2020. tavasz: Halálos tudomány

93 éves volt lágerőrt állítottak bíróság elé Németországban

2019. október 18. 19:50 MTI

A német állampolgárságú férfit azzal vádolják, hogy 1944 augusztusától 1945 áprilisáig a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként közreműködött a lengyelországi Sztutowo (Stutthof) térségében működtetett koncentrációs tábor 5230 rabjának meggyilkolásában.

lágerőr
A férfi a bíróságon (kép forrása: index.hu / Daniel Bockwoldt / AFP)

A férfi – akiknek nevét a személyiségi jogok védelméről rendelkező németországi jogszabályok miatt nem hozták nyilvánosságra – tagadta az emberölésben való bűnrészesség vádját.

Védője által ismertetett vallomásában hangsúlyozta, hogy nem önként lett SS-tag, hanem azért, mert behívták a hadsereghez (Wehrmacht), de nem találták alkalmasnak a hadi szolgálatra, így a koncentrációs táborba vezényelték. Azt is kiemelte, hogy 17 éves gyerekként nem volt a náci rezsim híve.

Az eljárást a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális szövetségi ügyészség (ZSt) indította el. A hatóság jelenleg 23 embert igyekszik felelősségre vonni koncentrációs táborokban elkövetett bűncselekmények miatt.

A Stutthofban történtekért vádat emeltek a hamburgi per vádlottjának egy 95 éves egykori társa ellen is. Azt a pert a münsteri tartományi bíróság a vádlott rossz egészségi állapota miatt az idén tavasszal ítélethozatal nélkül lezárta.

A vádirat szerint a táborban végzett tevékenységéből adódóan mindketten bűnrészesek az ott elkövetett gyilkosságok valamennyi típusában, így a gázkamra révén végrehajtott emberölésekben és más módszerekkel elkövetett tömeges kivégzésekben, valamint a lágerbe hurcolt emberek halálra dolgoztatásában és éheztetésében.

Az ügyészség azt is megállapította, hogy mindketten ismerték a tábor működését, és ezzel a tudattal végezték őrszolgálati tevékenységüket.

A Gdańsk (németül Danzig) közelében kiépített stutthofi koncentrációs táborba mintegy 110 ezer embert hurcoltak, közülük nagyjából 60 ezren haltak meg.

A ZSt évtizedekig nem kezdeményezett vádemelést náci koncentrációs táborok és megsemmisítő táborok őrei ellen, mert úgy látta, hogy nincs esély elmarasztaló ítéletre. A fordulatot John Demjanjuk, a sobibóri koncentrációs tábor őrének ügye hozta meg.

Egy müncheni bíróság 2011-ben öt év börtönre ítélte az időközben elhunyt lágerőrt, bűnrészesnek találva őt 27 ezer zsidó fogoly meggyilkolásában. Bár a vádlott aktív közreműködése a gyilkosságokban nem nyert bizonyítást, a bíróság megállapította, hogy felvigyázói munkaköréből szükségszerűen következik, hogy köze volt a foglyok halálához.

Az ítélet szemléletváltáshoz vezetett a német igazságszolgáltatásban, a ZSt így 2011 óta életkorra tekintet nélkül valamennyi ismert élő lágerőr ügyében vizsgálatot kezdett, és igyekszik felkutatni a koncentrációs táborok további, még élő egykori őreit.

2020. tavasz: Halálos tudomány
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A stutthofi koncentrációs tábor látképe annak felszabadítása után (kép forrása: collections.ushmm.org)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!