2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

2800 éve csókolják egymást Hasanlu titokzatos szerelmesei

2019. január 23. 12:37 Múlt-kor

Időről időre előkerül egy különleges fotó két csontvázról, amelyeket 1972-ben tártak fel az iráni Hasanluban a Pennsylvaniai Egyetem kutatói. A „Hasanlui szerelmesek” névvel illetett pár 2800 éve csókolja egymást.

Kr. e. 800 körül Hasanlut egy meglepetésszerűen érkező, mindent elsöprő támadás ért Urartu felől. (Érdekesség, hogy nem tudjuk pontosan, milyen etnikumú emberek éltek Hasanluban, és azt sem, hogy milyen nyelvet beszéltek.) A pusztítás méretét csak becsülni lehet, annyi azonban bizonyos, hogy a heves attak során fellobbanó tüzek olyan méretűvé váltak, hogy sok esetben nem csupán a helyiek, hanem a támadók is a tűz martalékává lettek. A mai északnyugat-iráni Solduz-völgyben 1972-ben lelt a Robert Dyson vezette kutatócsapat a párra, akik valószínűleg elbújtak egy raktárban, ám az rájuk omlott, amely halálukat okozta, vagy talán még ezt megelőzően kaptak füstmérgezést, esetleg megégtek.

A kép, valamint a pozíció többet mond minden szónál. A jobb oldali alak átkarolja társát, aki pedig jobb kezével érinti a másik arcát. 2800 éve csókolják egymást közös sírjukban, amelyben egyébként a két maradványon kívül nem találtak semmilyen sírmellékletet, csupán egy kőlapot az egyikőjük fejénél. Egyes források eltérően nyilatkoznak a jobb oldali alak fejsérülését illetően, egyesek szerint a beomló törmelékek okozták a nem kis lyukat a koponyán, ám mások úgy tudják, a feltárás során sikerült „meglékelni” a koponyacsontot.

A Pennsylvaniában egy múzeumban is bemutatott szerelmesek számos vitát eredményeztek a kutatók között, mégpedig a csontvázak nemét illetően. A jobb oldali, fiatalabb szerelmesről a csípőméret alapján egyértelműen megmondható, hogy férfiről van szó, csontvázát megvizsgálva pedig megállapítható, hogy egészséges volt, nem látszódik semmilyen súlyos betegség nyoma. A kormeghatározás szerint ő 19-22 éves korában hunyt el, míg a bal oldali társát 30-35 éves korában érte a vég. Az utóbbi szerető maradványai szintén nem utalnak semmilyen betegségre, ám a nemi jellegre utaló fizikai felépítés itt nem egyértelmű, ám inkább férfire utal. Viszont számos kutató kardoskodik amellett, hogy nő volt.

Máig titok övezi a Hasanlui szerelmesek történetét. A mai napig számos kutató érkezik Pennsylvaniába, hogy tanulmányozza a párt, valamint nem kevés turistát és érdeklődőt is vonz a különleges lelet. Nem tudjuk pontosan, kik ők, ám annyi bizonyos: nem véletlenül temették el így őket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár