2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Mire jó egy drón Örményországban?

2014. szeptember 11. 16:25

Egy régészeti terület feltérképezése időigényes, fáradságos munka, ami adott esetben több évet is felölelhet. Ebben újabban egyre gyakrabban vannak az archeológusok segítségére a drónok, amelyekkel pénzt és időt takaríthatnak meg: sok esetben valós alternatívát nyújtanak, s néhány nap vagy hét alatt elkészítik az adott terület háromdimenziós modelljét, szemben a „hagyományos” módszerrel, amikor ugyanez jóval több időbe telhet.


A légi felvételek egyre komplexebb szerepet játszanak a régészeti kutatásban, nemcsak a lelőhelyek felderítésében, hanem azok szerkezetének, összefüggéseinek feltárásában. Szisztematikus repülések és fényképezések adatainak összehasonlító elemzése, adott lelőhelyek kontrollásatása már egy-egy lelőhely légi fényképek alapján való korszak-meghatározását is lehetővé teheti.

A közelmúltban még igen vesződséges és drága mulatság volt, ha valaki madártávlatból akart felmérni egy lelőhelyet: repülőt bérelt, sárkányra kamerát szerelt, vagy héliummal töltött léggömböt használt. A technika fejlődése azonban ma már lehetővé teszi, hogy ezeket helyettesítendő, akár egy két kézben elférő pilóta nélküli szerkezetet építsenek a szakemberek - mindössze ötszáz dollárból.

Többek között Örményországban is. Ian Lindsay, az amerikai Purdue Egyetem antropológusa idestova másfél évtizede kutatja a Dél-Kaukázus bronzkori emlékeit, és a terepmunka mellett ma már egyre gyakrabban drónt használ kutatása során. Lindsay annak az ArAGATS-nak (Archaeology and Geography of Ancient Transcaucasian Societie) az egyik vezetője, amely a régió gazdag múltjának feltérképezését és Örményország kulturális örökségének védelmét végzi.

A háromdimenziós elemzéseken túl a leletekről digitális térkép (Geographic Information System) is készült, amelynek segítségével az emlékművekhez és műkincsekhez való hozzáférés sokkal egyszerűbb lesz, megkönnyítve a kutatók dolgát. Az ArAGATS idén nyáron egy közel négyperces, immáron online is elérhető videót készített az Örményország legmagasabb hegycsúcsán, az Aragacon végzett kutatásokról. Íme:

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár