2020. tél: Legendás anyósok
ITT támogathatsz bennünket

Hatalmas tömegsírt találtak a sztálini rémuralom helyszínén

2014. szeptember 3. 08:53

Mintegy ezer - többségében lengyel - áldozat lehet abban a tömegsírban, amelyet Nyugat-Ukrajnában, egy kastély területén tártak fel lengyel és ukrán régészek.


Lengyel katonák állnak a katyni áldozatok emlékműve előtt

Közel ezer, a sztálini rémuralom áldozatául esett személyt temettek abba a tömegsírba, amelyet  Ukrajnában fedeztek fel lengyel és ukrán szakemberek még augusztus végén. A lengyel sajtó "új Katyn"-nak nevezte a felfedezést, utalva a Sztálin parancsa nyomán 1940. március 5-én elrendelt vérengzésre. A katyni mészárlás során az 1939-ben fogságba esett lengyel értelmiségieket, rendőröket, tartalékosokat és katonatiszteket mészároltak le a NKVD tagjai 1940. április 3. és május 19. között Katyn és Mednoje, valamint a mai Ukrajna területén fekvő Harkov közelében. (A katyni vérengzésről itt olvashat bővebben)

A tömegsírt Nyugat-Ukrajnában, a lengyel határhoz közel, Volodimir-Volinszkijban, (Vlagyimir-Volinszkij) a Nagy Kázmér kastély területén találták meg. A III. (Nagy) Kázmér (1333-1370) lengyel királyról elnevezett középkori kastélyt 1939 és 1956 között a szovjet titkosszolgálat használta titkos börtönként, a tömeggyilkosságot pedig 1940 és 1941 között hajtották végre a történészek szerint.

Alekszej Zlatogorszkij ukrán régész a lengyel Rzeczpospolitának nyilatkozva kifejtette, hogy eddig 950 személyt találtak - többségében lengyel civileket -, és szovjet TT-pisztolyok töltényhüvelyei is előkerültek. A jelek arra utalnak, hogy az áldozatokkal tarkólövéssel végeztek. Dominika Sieminska lengyel kutató elmondta, hogy az NKVD emberei sietve temették el a kivégzetteket, s feltehetően a holttesteket puskatussal zúzták össze, mielőtt egy hatalmas gödörben eltemették volna őket.

Sajtóhírek szerint az exhumálások folytatódnak, az eddig feltárt csontokat újratemetik, szeptember 23-án pedig emlékművet lepleznek le az áldozatok emlékére. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. tél: Legendás anyósok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár