2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a kevlár feltalálója

2014. június 23. 10:10 MTI

Elhunyt Stephanie Kwolek amerikai kémikus, aki 1965-ben feltalálta a szupererős, sav- és hőálló kevlár anyagot, amely forradalmasította a testet védő harci felszerelést: a belőle készült mellények számtalan rendőr és katona életét mentették meg a golyóktól.

Kwolek Delaware-ban hunyt el 90 esztendős korában, rövid betegséget követően. A DuPont vegyipari vállalat, amelynél 1946-tól négy évtizedig dolgozott, a hétvégén erősítette meg halálhírét.

"Mindannyiunkat mély szomorúsággal tölt el a DuPont tudósának, Stephanie Kwoleknek a távozása, aki kreatív és elkötelezett vegyész volt, a tudomány valódi női úttörője. Az első folyadékkristályos polimer előállítása és a kevlár feltalálása nagyszerű pályafutásának fénypontjai voltak" - idézte fel emlékét Ellen Kullman, a vállalat vezetője pénteki közleményében.

Az apró termetű tudós a gumiabroncsot megerősítő rost kidolgozásán fáradozott, amikor ráakadt a híg, tejszerű polimeroldatra, amely ígéretesnek bizonyult. 2007-ben a delaware-i News Journalben erre emlékezve elmondta: nem volt kifejezetten "heuréka pillanat". De ez vezetett a kevlár kifejlesztéséhez, amely ma nélkülözhetetlen a golyóálló felszerelések terén. Az anyagot egyebek mellett felhasználják még gumiabroncsok, tűzoltó védőruha, hajótestek, optikai kábelek, sílécek, üzemanyagtömlők, valamint repülők és űrhajók darabjainak készítéséhez is. A kevlár nagyon könnyű anyag, ugyanakkor rendkívül erős, ötször erősebb az acélnál.

"Legalábbis bízom abban, hogy életeket mentek. Elég kevés olyan ember van, aki pályafutása során elmondhatja, hogy tehetett valamit az emberiség javára" - mondta a tudós, aki 1923-ban született New Kensigtonban és kémiából szerezte diplomáját a Carnegie Mellon Egyetem műszaki karán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár