2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

800 újszülött és gyermek csontvázára bukkantak egy zárdában

2014. június 5. 09:34 MTI

Közel 800 újszülött és gyermek csontvázára bukkantak a nyugat-írországi Tuam település egy régi katolikus zárdája közelében, amely 1925 és 1961 között olyan fiatal hajadonokat fogadott be, akik házasságon kívül estek teherbe.

A kutatással az ír katolikus egyház múltjának egy újabb sötét fejezetére derült fény (az egyházat az utóbbi évtizedekben botrányok sorozata rázta meg gyerekek zaklatása ügyében). "Valakitől értesültem egy újszülött-temető létezéséről, de amit találtam, az jóval több ennél" - közölte Catherine Corless történész, a csontvázakkal teli, föld alatti betontartály felfedezője. Állítása szerint a zárda víztisztítója tömegsírként szolgált.

A szakember 796 csontvázra - újszülöttek és 8 évesig terjedő korú gyerekek maradványaira - bukkant, koporsó vagy sírkő nélkül. A jelek szerint a gyerekek közül sokan alultápláltság, tüdőgyulladás, tuberkolózis vagy bántalmazás miatt vesztették életüket. A feltételezések szerint az újszülötteket a katolikus zárda apácái földelték el titokban.

Tuam lakói állítólag már régóta gyanították, hogy a "megesett lányokat" befogadó otthon közelében titokban eltemették az időközben meghalt törvénytelen gyerekeket. A tömegsírt egyébként 1975-ben fedezték fel helyi lakosok, amikor a gödört fedő betonlapok eltörtek. Egészen mostanáig azt gondolták, hogy a betonteknő olyan emberek csontjait tartalmazza, akik az 1840-es évekbeli, több százezer áldozatot követelő nagy éhínségben pusztultak el.

Az "Otthont" - ahogy az intézményt nevezték - harminchat éven keresztül vezették az apácák, ez idő alatt több száz fiatal nőt küldtek oda. Az anyáknak azzal kellett fizetniük "bűneikért", hogy szolgálóként dolgoztak az állami pénzügyi támogatását élvező zárdában. "Amikor a lányok teherbe estek, a közösség teljesen kiközösítette őket" - mondta Corless a The Washington Post amerikai napilapnak adott interjújában. "A családok attól féltek, hogy kiderül a szomszédok előtt, akkoriban ugyanis a házasságon kívüli terhesség volt a legrosszabb dolog a Földön. Ez volt a legsúlyosabb bűn, amit egy nő elkövethetett, pedig sok esetben nemi erőszak miatt estek teherbe" - tette hozzá.

A hivatalos szervek a megfelelő lépéseket fontolgatják. A katolikus egyház vezetői megemlékezést terveznek, Ciaran Cannon oktatásért és képzésért felelős államminiszter pedig vizsgálatot akar kezdeményezni a tömegsír ügyében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár