2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Akiknek "nem kellett" a korona

2014. június 3. 14:23

Aki a szerelmet választotta

A világ egyik legnagyobb szerelmi történetének, a brit uralkodóház első szerelmi házasságának VIII. Edvárd brit uralkodó és az amerikai Wallis Simpson kapcsolatát szokás mondani. A történet két főszereplője a lisztkereskedő leányaként született amerikai asszony, aki Edvárd előtt már két férjet is elfogyasztott, s a tucatnyi szerető mellett összeszűrte a levet Mussolini vejével is, illetve Windsor hercege, aki alig egy évet ült a brit trónon.

Az uralkodót 1928-ban mutatták be a berkshire-i Fort Belvedere-ben Wallis Simpsonnak. Simpson 1927-ben vált el első férjétől, és ment hozzá a másodikhoz, ám a társaságban tartózkodók véleménye szerint a pár első látásra egymásba szeretett. Edvárd Wallis Simpsonhoz fűződő kapcsolata aláásta az apjával, V. Györggyel fennálló törékeny viszonyát, ugyanis a király és a királyné megtiltották Simpsonnak, hogy belépjen az udvarba - öccse, Albert pedig azt tanácsolta neki, hogy keressen inkább alkalmas feleséget magának. György halála új helyzetet teremtett: Edvárd koronázásán Wallis Simpson már az uralkodó közelében állt, így nem volt meglepő, hogy az új király minden eszközt felhasznált, hogy elintézzék a nő válását és egybekeljenek.

A nagypolitika és a brit közélet is felemelte szavát az affér ellen. A miniszterelnök, Stanley Baldwin sokáig nyomoztatott az uralkodó után: a Scotland Yard speciális ügyosztálya Edvárd és Simpson minden lépését követte. 1936. november 16-án a király találkozott Baldwinnal, és bejelentette neki nősülési szándékát, azonban a miniszterelnök világossá tette számára, hogy a brit Nemzetközösségben egyedül az Ír Szabadállam támogatná az esküvőt; ha ez létrejönne, az a kormány felbomlásával és alkotmányos válsággal fenyegetne.

December 10-én a király ezért három testvére jelenlétében lemondott az angol trónról, majd másnap a királyi címet felcserélte a Prince Edward megnevezésre. A Hitler által is szimpatikusnak tartott Wallis - akit eleinte nem akartak elismerni Windsor hercegnéjeként - férjével Franciaországban telepedett le. A királyi családhoz fűződő viszonyuk folyamatosan javult, ma mindketten a windsori kastély közelében fekvő Royal Burial Ground-ban alusszák örök álmukat. Wallis Simpson sírfeliratán pedig ez áll: ”Wallis, Windsor hercegnéje”.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár