Hitler elfeledett szövetségesei

Rejtélyes tárgyakra bukkantak a karibi házak alatt

2014. május 22. 11:53

A karib-tengeri szigeteken dolgozó régészek rejtélyes leleteket tártak fel két 18. századi ültetvényes épület alatt. A szakértők szerint feltételezett spirituális erejük miatt kerültek oda: a házak lakói úgy vélhették, a tárgyak megvédhetik őket a károktól és a gonosz szellemektől.


A Nagy-Britanniához tartozó Virgin-szigetek egyik apró szigetén egy 18. századi cukorültetvényes épület tartócölöpje alatt mintegy két centiméter átmérőjű, kartácstűznél használatos vasgolyók kerültek elő - magyarázta John Chenoweth, a Michigan-Dearborni Egyetem munkatársa. "Ebben az időben a fegyverek, valamint a tüzelőanyagok hiánycikknek minősültek a szigeteken, így ezek a lövedékek nem véletlenül kerülhettek oda, s nagy jelentőséget kell tulajdonítanunk nekik" - tette hozzá.

A régészek egyelőre nem tudják, miért helyezték a lövedékeket a cölöpök alá. "Valószínűleg spirituális vagy mágikus célt szolgálhatott" - mondta Chenoweth, ugyanis az angol folklórban (de Európa-szerte is) elterjedt az a néphit, hogy a vas elűzi, illetve elriasztja a gonosz szellemeket, valamint meggátolja a különböző boszorkányságokat, varázslatokat, ezért gyakran kerültek különböző vastárgyak az otthonokba, de még az istállókba is.

Az újkorban úgy vélhették, a kartácsgolyó képes lehet megállítani az erőszakot és megvédelmezni a házban tartózkodókat. A kétszobás épület lakóinak aggodalma és "elővigyázatossága" nem volt ok nélküli, ugyanis a források szerint a sziget kormányzata állandóan figyelmeztette Londont, hogy kevés a fegyverük, valamint a lőszerük, és sebezhetőek lennének egy esetleges spanyol támadás, valamint egy rabszolgafelkelés esetén. A tény, hogy a lőszerhiány ellenére a lakástulajdonosok lőszert temettek házuk alá, a leleteket még érdekesebbé teszi, mondta a kutató, aki megjegyezte: rabszolgák számára készült szállást még nem fedeztek fel a közelben.

Egy másik apró szigeten a kutatócsapat szintén rábukkant egy 18. századi kartácsgolyóra egy épületcölöp alatt, ahonnan továbbá csigaház, halcsontok és egy Puerto Rico-i kígyó maradványai is előkerültek. Chenoweth úgy véli, a csigaház is spirituális célból kerülhetett az 1740 körül épült ház alá. Minden valószínűség szerint ezek a tárgyak még a kereszténységet megelőző időkben kialakuló gyakorlatokhoz kapcsolódó "termékek" lehettek, és a gonosz varázslatok kivédésére szolgáltak. Az amerikai régész szerint a kígyócsontok is ugyanazon az elven "működtek", mint a vasgolyók: alapvetően negatív szimbolikával bírtak, éppen ezért olthatták ki a ház ellen irányuló gonosz erőket. 

Az utóbbi ültetvényt 1720 és 1780 között használhatták, a ház mellett 45 méterre pedig megtalálták a rabszolgák számára fenntartott falut, amely körülbelül 20 főt volt képes befogadni. Furcsa módon azonban az ültetvény tulajdonosai kvéker közösségbe tartoztak, amely köztudottan távol tartotta magát a rituáléktól, valamint a rituális tárgyaktól.

Címkék
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!