2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
ITT támogathatsz bennünket

Klímaváltozás miatt hanyatlott le Egyiptom?

2014. május 21. 15:06

Egy hirtelen bekövetkező klímaváltozás következtében kezdődhetett meg az ókori Egyiptom hanyatlása – állítják kutatók, akik többek között egy egyiptomi koporsó fagyűrűinek vizsgálata nyomán jutottak erre a következtetésre.


Ipi-ha-ishutef koporsója

Az ókori Egyiptom lehanyatlása a tudományos diskurzusban régóta heves vita tárgyát képezi, s eddig számos elmélet született ennek kapcsán a háborúskodástól kezdve az éhínségeken át a járványokig. Amerikai kutatók azonban most azt állítják, hogy Egyiptom azon birodalmak közé tartozik (Mükéné, Harappa-civilizáció), amelyek életében szintén egy hirtelen lezajló klímaváltozás hozott döntő változást.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói az egyiptomi Ipi-ha-ishutef fakoporsójának és a III. Szenuszert (i. e. 1878-1839) fáraó piramisa mellett eltemetett halotti bárkák famintáinak vizsgálata nyomán jutottak a fenti következtetésre. „A fagyűrűk egy olyan hirtelen bekövetkező klímaváltozásról árulkodnak, amelytől ma a politikai döntéshozók és mi is tartunk” – fogalmazott Stuart Manning, a Cornell professzora. „Ezek a nyomok azt mutatják, hogy a klímaváltozásnak nem kell olyan katasztrofálisnak lennie, mint volt a jégkorszak, hogy felfordulást okozzon” – fűzte hozzá.

A New York-i egyetem szakemberei a különböző famintákból vett évgyűrűsor kormeghatározásán alapuló dendrokronológiai módszert alkalmazták (az eljárásról és régészeti használatáról bővebben erre a linkre kattintva olvashat). A vizsgálat egy szokatlan időjárási anomáliát jelzett i.e. 2200-t követően; a paleoklimatológiai kutatások szerint egy rövid ideig tartó szárazság köszönhetett Egyiptom népére.

A rapid klimatikus változásnak mélyreható politikai következményei lettek a birodalom egészére nézve. A szárazság éppen csak akkora mértékű volt, hogy zavarok keletkezzenek az élelmiszerellátásban és az egyéb infrastruktúrákban – ez vezetett az akkádok és az Egyiptomi Óbirodalom összeomlásához is, hasonlóan a többi ókori civilizációhoz, fejtették ki az amerikai kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár