A vörösterror 133 napja

Özvegyekkel végzett Amerika leghírhedtebb sorozatgyilkosa

2014. május 21. 13:07

Szenzációs tárgyalás

A bűncselekmények az Egyesült Államok válságos éveiben történtek, amikor a gazdaság recesszióba süllyedt, a munkanélküliség hatalmasra duzzadt, a polgárok pedig ölni tudtak volna egy állásért. A Quiet Dellben kibontakozó horror egy ilyen környezetben könnyen az újságok címoldalán találta magát, a sajtó a tragédiát egyfajta figyelmeztetésként és a nőknek szánt leckeként ragadta meg. Az újságírók külön kiemelték, hogy az áldozatok középkorúak és kevésbé előnyös kinézetűek, teltkarcsúak voltak, akik bármit megtettek volna egy kis figyelemért, valamint némi szerelmi kalandért. A szenzáció azonban csak azután robbant, hogy a tettest elfogták és bíróság elé állt. "Harry H. Powers, a szerelemgyilkos", "Quiet Dell Kékszakállú hercege" - szóltak a szalagcímek, Evan Alan­Bartlett ügyész pedig a bűntettet így jellemezte: "a legszörnyűbb tragédia, amely Amerikában történt."

Asta Eicher művész és professzionális ezüstműves volt, aki férjével közösen vitte az üzletet hitvese 1926-ban tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig. A Dániából bevándorolt nő három, már Amerikában született gyermekével teljesen magára volt utalva, ugyanis rokonai messze éltek, szomszédjaiban pedig nem bízott meg. Kiadta az egyik szobáját egy úrnak, azonban félő volt, hogy elveszíti otthonát. A kétségbeesett nőt tehát nem volt nehéz elcsábítania a "gazdag" gyilkosnak. A szép szavakkal a lábáról levett nőnek az is imponált, hogy Powers nem rettent meg attól, hogy háromgyermekes édesanya, és úgy tűnt, élvezettel játssza a családapa szerepet.

Asta Eicher és családja

A garázsban megtalálták a nő és a férfi hathónapos levelezését, a gyilkos által írt utolsó üzenet pedig így szólt: "Kedvesem! Amikor este lejövök érted, egyedül akarlak látni, mondj, amit akarsz a gyerekeknek. A szomszédok se tudjanak róla. A te hűséges Corneliusod." A nyomozás kiderítette, hogy Powders éheztette áldozatait, majd felakasztotta őket, azonban Eichert, aki valószínűleg ellenállt, egy kalapáccsal ütötte agyon. A család eltűnése után egy héttel a gyilkos visszament Park Ridge-be, ahol a szobát bérlő Charles O’Boyle kérdezősködni kezdett. A szomszédok segítségével rövid ideig szóval tartották Powderst, akinek végül sikerült elmenekülnie, azonban a rá nézve terhelő leveleket hátrahagyta.

A vizsgálatok kiderítették, hogy három másik nő haláláért is a sorozatgyilkos felelős. Powders négy évvel korábban Clarksburgba költözött, ahol elvett egy helyi asszonyt, akit szintén egy közvetítő iroda révén ismert meg. A "szerető" asszony, miután férjét bebörtönözték, kiadta a tett színhelyét egy üzletembernek, aki kordont vont köré, és belépőjegyet kezdett szedni. A feldühödött tömeg majdnem meglincselte a tragédiából hasznot húzó asszonyt és az üzletembert, s miután ledöntötték a kerítést, csak a rendőrség tudta őket visszaszorítani.

A sötét történet százakat vonzott a bírósági tárgyalásokra is, amelyeket - mivel a helyi bírósági épület éppen felújítás alatt állt - egy operaházban tartottak meg. A sorozatgyilkosra, akiről kiderült, hogy eredetileg Harm Drenth néven látta meg a napvilágot, naponta közel 1200 ember volt kíváncsi. A több hónapig elhúzódó tárgyalás végén a bűnözőt kötél általi halálra ítélték.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!